Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Egészséges csecsemő táplálása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dr. Dudás Éva   

altAz anyatej egyéves korig a csecsemő elsődleges tápláléka. Szerencsés esetben az új ételek bevezetése nem a szoptatás befejezése miatt történik, hanem annak kiegészítésére. Négy –hat hónapos kor után -  fejlettségtől és állapottól függően - a kizárólagos anyatejes táplálás már nem fedezi optimálisan a csecsemő igényeit. A szoptatás mellett ilyenkor  egyéb táplálásra is szükség van. A csecsemők többsége 6 hónapos kor után válik alkalmassá az anyatejen kívül egyéb táplálék fogyasztására.

A kutatási eredmények szerint 4- 6 hónapos korban a legfogékonyabbak az új ízek elfogadására, és bélrendszerük fejlettsége alapján ilyenkor a legjobbak az esélyei a tolerancia kialakításának  (az allergiák megelőzése érdekében). Az új ételek adásának sorrendjében nincs szigorú kötöttség, de arra ügyelni kell, hogy egyenként kerüljenek bevezetésre, és közöttük legalább 3-5 nap teljen el.
Kezdetben pépes, majd darabos étel adható.

Az új táplálék adása a délelőtti vagy déli szoptatás előtt kis mennyiséggel (10 – 20 g) történjen. Általában 1-3 hét alatt lehet egy szoptatást teljesen helyettesíteni. Utoljára reggeli illetve az esti szoptatást hagyjuk el.

A kiegészítő ételek lehetnek gyümölcsök, gluténmentes (rizs) vagy gluténtartalmú cereáliák (búza, árpa, rozs, zab)  és főzelékfélék.
A glutén bevezetésének jelenlegi ajánlása a gastro-enterológusok szerint 17 hó és 27 hó közötti időszak.
Amennyiben a gyermek nem fogyasztja szívesen az új táplálékot vagy a szülő problémát észlel , ne erőltessük a folytatást ! Néhány nap múlva próbálkozzunk más táplálék kiegészítéssel.

alt  Ha a gyümölcsöt választjuk, akkor az alma és az őszibarack után óvatosan idénygyümölcsök bevezetését megkezdhetjük (sárgadinnye, meggy , cseresznye,  szőlő , körte, déligyümölcsök – banán, narancs). A gyümölcsöt először lé, majd pép formájában adjuk.
Kerüljük az aprómagvas, nehezen tisztítható gyümölcsöket (eper, málna).

 A főzelékfélék bevezetését burgonyával kezdjük, és a csecsemőkor idején leginkább ezzel történjen a sűrítés is. A rántás helyett használhatunk rizs illetve kukoricapelyhet is. A csecsemő kora és a zöldség fajtája szerint döntünk passzírozás vagy turmixolás mellett (zöldborsó héját csak passzírozással lehet eltávolítani).
Nyolc-tíz hónapos kortól villával törjük át a főzeléket. Darabosan csak akkor adjuk, ha már zápfogai is vannak, amelyekkel meg tudja őrölni a főzelékrészeket.
A főzelék kezdetben mézsűrűségű, később a csecsemő ízléséhez igazodik (lásd: „Csecsemőfőzelék készítése").


altA burgonya után a sárgarépa, cékla, saláta, sütőtök, szelőtök, gesztenye, brokkoli, a kelbimbó, a spenót, sóska, zöldborsó, zöldbab, spárga következhet.
Magas, nehezen emészthető rosttartalmuk miatt a kelkáposztát, karalábét, karfiolt csak 8 hónapos kor után próbáljuk meg. Spenótot, sóskát magas oxaláttartalma miatt csak hetente egy alkalommal adjuk. Gyorsfagyasztott alapanyagot használhatunk, de a csecsemő ne kapjon tartósítószert, festékanyagot, mesterséges ízesítőszert tartalmazó élelmiszert.
Főzelékkomplettálásra 5-6 hónapos kortól adhatunk húst is. (Elsősorban baromfi és sertés.) Húskészítményt, felvágottat ne használjunk.
A főzelékbe 6-7 hónapos kortól növényi olaj adása is ajánlott (1 dl-hez 1 kávéskanál). Nagyobb csecsemőnél alkalmazhatunk enyhe fűszerezést (petrezselyem , kapor).