Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Házi betegápolásról 1: nátha megfázás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Burján Judit   

altAz első és legfontosabb: Ne pánikolj! Minden baba átesik az első náthán, megfázáson (és utána még mennyin …), vegyél egy mély levegőt, és gondoljuk át mi mindent vethetsz be a gyorsabb gyógyulás érdekében!

Természetesen kövesd az orvos által előírtakat, csillapítsd a lázát és add be a gyógyszereket az előírtak szerint. Fogyasszon sok-sok folyadékot (főképp láz esetén fontos a folyadékpótlás), még ha így kicsit kevesebb szilárd ételt fogyaszt is el a főétkezések alkalmával. A tejet és tejtermékeket érdemes visszafogni és az ilyen jellegű nassolni valók helyett gyümölcsöt adni.


Tartsd a picit egyenletes melegben: ne a szoba hőmérsékletét emeld, csak figyelj, hogy végtagjai ne hűljenek ki. Legyen zokniban, vagy ha azt leveszi harisnyában, lábfejes rugdalózóban. Hosszú ujjú póló vagy egy vékony pulcsi sem árthat, a ruha legyen zárt és a dereka se legyen szabadon.


Többször, rövid ideig tartó szellőztetéssel cseréld a levegőt (pl 3 óránként 4-5 perc), addig takaró alatt meseolvasással, vagy tévézéssel lekötheted a figyelmét, vagy másik helyiséget szellőztess, mint ahol a baba van. A kamillás párologtatás enyhíti a szoba száraz levegője által okozott kellemetlenséget. Amennyiben gyakorlott vagy az aromaterápiában használd az illóolajok kedvező hatását!


Gyakori kézmosás segít megakadályozni a baktériumok terjedését és a családtagok továbbfertőződését (természetesen nem véd a cseppfertőzéstől), elsősorban az ételkészítés és az etetések előtt érdemes ilyenkor komolyabban venni.


altAz orrszívást a lehető leggyakrabban kell végezni, amire érdemes több időt fordítani, hogy ne alakuljon gladiátorviadallá a későbbiekben. Próbálj figyelni a baba légzésére, és kilégzésnél egy határozott, de nem riasztó mozdulattal leszívni a váladékot. Az orrszívót két használat között öblítsd át és áztasd fertőtlenítő oldatba! Azt a néhány játékot, amelyik leggyakrabban kerül a pici szájába szintén érdemes este beleszórni a kádba és lemosni. Ha már ügyesen megy az orrfújás és zsebkendőt használtok, felezd el és egy orrfújás után dobjátok el! Engedd, hogy önállóan is próbálkozzon.


Néhány napig szüneteljen a séta, játszótér és egyéb kultúrprogram, ha lehet a vásárlást és egyéb ügyintézést is próbáld a kicsi nélkül megoldani.


Mindezen sámánkodásból kideríthetetlen mi mennyire hasznos, de így együtt bizonyítottan működnek. Természetesen önállóan is kialakíthatod a magad ápolási protokollját, de csak akkor esküdj rá ha egy egyszerű náthát néhány nap alatt eredményesen tudsz már kezelni a segítségével. Persze a legfontosabb: ne pánikolj! Ahogy múlik az idő ebben is egyre rutinosabb leszel!