Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Viszkető kórság - Atópiás dermatitisz PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Burján Judit   

altA csecsemők bőre vékonyabb és lazább a kötőszövet és a hám kapcsolata, a faggyú- és verejtékmirigyeik kevésbé működnek, melyek váladéka savas védőréteget képez a bőr felszínén.A csecsemők és kisgyermekek bőre ezért szárazabb, mint a felnőtteké, a bőrápolás tehát nagyon fontos feladat! A dermetitis kifejezés bőrgyulladást jelent és összefoglaló neve több viszketéssel járó kórképnek is (seborrhoeás, primer irritatív, fertőzéses ekcematoid dermatitisz, atópiás dermatitis).

A gyermekkorbanban jelentkező bőrbetegségek legnagyobb százaléka atópiás dermatitisz. Nem fertőzés miatt alakul ki, hanem veleszületett hajlam alapján fejlődik ki. A hajalam öröklődése igen bonyolult, ezért előfordulhat, hogy a dermatitiszes gyermek családjában nincsen bőrbeteg, de szénanátha, aszthma, ételallergia, fém- vagy vegyszerérzékenység jelen van. Az atópiás alkat mellett a környezeti tényezők is jelentős szerepet játszanak a betegség kialakulásában. A környezet szennyezés, a detergensek és különbözõ illat- és színezõanyagok gyakori használata, stressz egyéb pszichés okok növelik az előfordulási arányt a civilizált országokban.

 Az atópiás dermetitisz krónikus bõrgyulladás, amely bõrszárazsággal, intenzív viszketéssel, gyakori fellángolásokkal jár. A betegség tünetei az életkor előrehaladtával változnak. Az első tünetek korán, már akár 2-3 hónapos korban jelentkezhetnek. Csecsemõkön elsõsorban az arcon, törzsön jelennek meg vörös, viszketõ, hámló foltok, de később a nedvedzõ, helyenként összefolyó bõrkiütés is gyakori. Kisdedkortól a tünetek áttevődnek és jellemzően a térd- és könyökhajlat, a nyak területére. Az arcbõr és a szemhéjak vörössége és hámlása is gyakori. Az ifjúkori formában az idült hajlati bőrgyulladás mellett a tenyerek, talpak érintettsége, valamint a végtagokon látható, erősen viszkető, vörös csomócskák a jellemző tünetek. Társuló tünet lehet a korpás fejbőr, berepedt fülcimpa.

A betegség nyugalmi időszakaiban is elengedhetetlen a teljes bőrfelület hidratálása. A betegség fellángolása esetén a terápia egyénre szabottan sokféle lehet. A hidratálás mellett a gyulladáscsökkentők alkalmazása szükséges. A hagyományosan szteroid tartalmú kenőcsök alkalmazása mellett jelentős szerep jut a kiegészítő kezeléseknek: viszketéscsillapítás antihisztaminos készítmények segítségével történik.A viszketés sok esetben alvászavart is okozhat, ezért szükséges lehet szedatív hatású kombinált készítmény alkalmazása.

altJó hatású kegészítő kezelések a fény- és fürdőterápia. A fényterápiának egyre fontosabb szerep jut a bőrgyógyászatban, a megfelelő sperktrumú UV sugárzás jótékony hatása miatt. A fürdő alkalmazása fontos a szárazbőrű gyerekeknél is! A bőrfelszínén képződő hidrofil lipid réteg vízmegkötõ hatásával a mikroorganizmusok szaporodását gátolja, ám mivel ez a réteg igen vékony a bőr felszínén könnnyen megtelepednek a kórokozók (elsősorban a Staphylococcus). A hosszas fürdőzés vagy napozás nem ajánlott, de az organikus, detergens és illatanyagmentes készítményekkel történő tisztasági fürdő és a bőrfelület szabad szellőzése árnyékos helyen vagy szűrt fényben fontos a terápia szempontjából.

A pszichés okok feltérképezése (válás okozta strsszhelyzet, szorongás …) súlyos krónikus folyamat esetén a betegség által előidézett családi trauma szintén segítséget igényel. Enyhe lefolyású bőrszárazság esetén, a rendszeres hidratálás mellett, néhány külső ok is kiküszöbölhető. A műszálas vagy erőssen irritatív természetes anyagok (pl. gyapjú) helyett pamut ruhák alkalmazása , néhány étel is okozhat bőrtünetet, viszketést, ezeket is elhagyhatjuk, a légkondicionálás szárítja a levegőt melyet enyhe párásítással korrigálhatunk. Bőrápolásra, tisztálkodásra színezõ- és illatanyagmentes készítményeket válasszunk!