Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Az első fogak PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Burján Judit   

altA tejfogak képződésének egy szakasza már az anyaméhben lezajlik, de a fogacskák áttörése körülbelül négy hónapos kortól várható és két és fél - három éves korra fejeződik be. Az egyéni eltérések nagyon jelentősek lehetnek ezen az intervallumon belül. A fogzás végére 20 tejfog bújik elő. A tejfogak megérkezésének sorrendje is eltérő lehet, de a leggyakoribb sorrend a következő:

felső középső metszők 6-12 hónap
felső oldalsó metszők 9-13 hónap
felső szemfogak 16-22 hónap
felső elülső őrlők 13-19 hónap
felső hátsó őrlők 25-33 hónap
alsó középső metszők 5-10 hónap
alsó oldalsó metszők 7-16 hónap
alsó szemfogak 16-23 hónap
alsó elülső őrlők 12-18 hónap
alsó hátsó őrlők 20-31 hónap

A csecsemők különbözőképpen reagálnak a fogak kibújására, van akinél csak a kanál koccanása jelzi az örvendetes eseményt és van aki megkínlódik érte. Vannak akiknek az első kettő-négy fog sok problémát okoz, de a többit már nem érzik és vannak akik minden egyes fogacskánál enyhébb tüneteket produkálnak.

A fogzás tünetei:

Nyálazás: nagyon kellemetlen tünet. Hetekkel előbb jelentkezik és a nyálban található enzimek felmarhatják a száj környékét, az orcákat, és az átnedvesített ruhán keresztül akár a nyak környékét is.

Duzzadt íny: a felső metsző- és szemfogak valamint az őrlőfogak áttörése előtt jellemző, enyhén lobos, pirosabb is lehet.

Kifehéredett íny: az inyben már hetekkel előbb kirajzolódhatnak a fogak, látjuk a fogak formáját, de az igazi kifehéredés, amikor a fog fehér éle áttűnik  a nyálkahártyán.

Laza széklet: az emésztés már a szájban elkezdődik a sok nyál egy részét visszanyeli a baba, ezért jelentkezhet ez a tünet.
A laza széklet kicsípheti a posit, ezért figyelni kell a krémezésre és a pelenkázások gyakoriságára.

Hőemelkedés: vitatott, hogy valóban a fogzás idézi-e elő.

Étvágytalan

Nyűgös: a rossz közérzet idézi elő, hetekig is eltarthat.

Rosszul alszik, nyugtalan

Folyamatosan rág: nem csak a szájába vesz dolgokat, de meg is rágja azokat.

A fogzási tünetek enyhítése:

altHőemelekdés ritkán jelentkezik, a láz már valamilyen fertőzére utal, melyet ebben az időszakban könnyebben elkap a kicsi. A megszokott lázcsillapítóval könnyen kezelhető. A nyálazást és a hasmenéssel járó fogzást a homeopátia hívei több szerrel is kezelhetik, ezekről az interneten több oldalon is lehet tájékozódni. A patikákban kapható gél csillapítja a fájdalmat, de Lidocain tartalma miatt az adagolásra figyelni kell! Végső esetben fájdalom csillapító kúp vagy szirup is alkalmazható, de ezzel a rossz közérzet, étvágytalanság még nem szűnik meg.

altA nyálazás nem enyhíthető, de a bőr felmaródása az arcon és szájkörnyékén zsírozó használatával megelőzhető, a ruha átnedvesedése nyakba kötött műanyaghátú előkével (vagy utcai ruha esetén egy csinos kendőcskével) szintén elkerülhető. A duzzadt vagy kifehéredett íny hűtött zöldségekkel, rágókával nyugtatható. Az étkezést a kanál is befolyásolhatja ebben az időszakban. Lehet hasznosabb a műanyagkanalat fémre vagy a fémet műanyagra cserélni, a baba érzékenységétől függően.

Egy-egy fog áttörése 4-7 napig tart, a fog áttörése után maga a fognövekedés nem fájdalmas (gondoljunk a bölcsességfogunkra).