Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Diagnózis: hipotónus/hipertónus PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Burján Judit   

altA kórházból való hazatérés után, az első orvosi vizsgálatok alakalmával találkozhatunk a rejtélyes „izomtónus fokozódás” vagy „hipotón izomzat” gyanúval, melyet kivizsgálás követ.Mit jelentenek ezek a kifejezések? Mennyire kell izgulni a vizsgálatok előtt?

Ha izmainkat a bőrön át tapintjuk érezhetjük, hogy nincsenek teljesen ernyedt állapotban, hanem kisfokú, állandó összehúzódásban vannak, ez az izomfeszesség maga az izomtónus. Az izomtónust idegrendszeri hatás tartja fenn. Segítségével az izmok gyorsabban kerülhetnek működő állapotba.

A mozgás kontrollja alacsonyabb szinten a gerincvelőben, az alsó agytörzsben, azután magasabb szinten a kisagyban, törzsdúcokban, agykéregben megy végbe. Alsó szinten alakulnak ki az izomnyújtási reflexek, a védekezési reflexek, a gravitáció ellen ható testtartási reflexek, az egyensúlyi helyzetet mindenkor visszaállító izomválaszok. Egy mozgás beindítására, megváltoztatására, megállítására a parancsot a felsőbb mozgásközpontok adják. Akár akaratlagos, akár automatikus a mozgás, a benne résztvevő izmok működésének összerendezettnek, koordináltnak kell lennie, ezt a feladatot a kisagy látja el. Az eddig leírtakból látható, hogy az izmok munkája összetett mozgásszervi, neurológiai és biokémiai folyamat.

altA tónus vizsgálata nagyon fontos a csecsemőknél, mert a jó tónusú (normotón) izomzat az egészség jele, míg az ettől való eltérés kóros is lehet. Az izomtónust általában az alkar vagy a lábszár hajlításakor és feszítésekor ítélhetjük meg. Ha a mozgatás nehéz hipertónusról, míg ellenkező esetben hipotónusról beszélünk.

A diagnózisokban olvasható: testszerte jelentkező hiper/hipotónia, azt jelenti, hogy az izomtónus fokozódás/petyhüdtség nem csak a végtagokra korlátozódik, hanem a teljes testen (a nyak, a törzs és a hasfal izmaiban is) jelentkezik. Az izomtónus eloszlási zavar jelentése, hogy különböző izmoknak különböző a tónusa.

Miért probléma normotónustól való eltérés? Sok esetben nem okoz komoly gondot, de jelezhet egy apró neurológiai eltérést mely később tanulási zavart, részképesség kiesést okozhat. Mivel a csecsemők idegrendszere még fejlődik, mozgással jól stimulálható, így a későbbi problémák megelőzhetők.

Az izomtónus tapasztalatom szerint sokszor befolyásolja a babák temperamentumát is. A feszes izomzatú babák általában nyugtalanabbak, sírósabbak, akaratosabbnak tűnhetnek. Aktívabbak, érdeklődőbbek, mozgékonyabbak is lehetnek, köztük több hiperaktív kisgyerekkel találkoztam a későbbiekben. A hipotón babák aluszékonyabbak, mosolygósabbak, kiegyensúlyozottabbnak tűnhetnek. A mozgásra kevésbé motiváltak, mozgásfejlődésük így lassabb lehet. Ezek csak általános megfigyelések, az egyéni eltérések nagyok lehetnek!

altAz izomtónus zavarok orvosi diagnózisa önmagában nem kell, hogy komoly aggodalmat keltsen, de figyelemre, kezelésre (előírt torna, masszázs, speciálterápia) szorul.