Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Éltető napfény - napozás a babával PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Burján Judit   

altNagyon sok jó tanács ismert a napozással kapcsolatban, nézzük hát mit lehet tudni a babák érzékeny bőréről!

Az újszülöttek és csecsemők bőre még éretlen, ahhoz hogy tökéletesen meg tudjon felelni funkciójának hosszasan fejlődnie kell. Születés után a bőr felső rétege (az irharéteg) vékonyabb, áteresztő képessége nagyobb, mert sejtjei nem kapcsolódnak sorosan egymáshoz. A baba bőre így könnyen átereszti a vegyi anyagokat, akár mosószer, akár öblítő vagy textilfesték maradványok ezek.

A bababőrt nem védi savköpeny, ezért semleges kémhatású, így kevésbé ellenálló a gombákkal, baktériumokkal és más fertőzésekkel szemben. Továbbá nem termeli a melanin nevű festékanyagot, mely megvédi bőrünket a napsugarakkal szemben és a barna bőrszínt képezi napozás után.

A méhen belüli fejlődés időszakában a faggyútermelő mirigyek az anyai hormonok hatására működnek, majd a születést követő néhány hét alatt lassan inaktívvá válnak egészen a kamaszkorig. A bőr szerkezete 8-9 éves korra éri el végleges állapotát, de a fejlődése a kamaszkorban a faggyúmirigyek újbóli működésbe lépésével fejeződik be.

altEltérőek a vélemények, hogy egy vagy három éves korig kell a gyerekeket a közvetlen napsugárzástól óvni. Egy biztos hat hónapos korig nagyon szigorúan kell venni a napfényvédelmet!

Három hónapos korig a fedett terasz vagy a nyitott ablak a legalkalmasabb a kánikulai levegőzésre. Fél éves korig nem ajánlott a napozószerek használata. A kicsik bőre 10 perc közvetlen napfénytől is leég. A nagyfokú áteresztőképesség miatt a különböző magas faktorszámú napozószerek használata sem tökéletes megoldás. Fél éves kor után is ajánlatos természetes alapanyagokat használni (kakaóvaj), melyek mellett az UV védelem is megoldható! A fizikai fényvédők nem szívódnak fel, hanem visszaverik a fénysugarakat, érdemes vízállót választani. A napozó termékek sajátossága, hogy kb. 20-30 perc felszívódás után fejtik ki hatásukat kb. 2 órán keresztül, ezért érdemes még a szabadba indulás előtt bekenni a kicsit és később a megfelelő időközönként ismételni.

Közvetlenül vízbe indulás előtt nem sok értelme van a krémezésnek mivel ha nem szívódik a bőrbe csak lemosódik a vízzel. Fürdés után mindenképp érdemes újra krémezni a kicsiket!

altA felhős ég vagy a textíliák (ruhák, napernyő) nem nyújtanak tökéletes védelmet, mert átengedik a káros sugarak 50-80%-át. Kánikulában akár az utcára vagy játszótérre indulás előtt is érdemes gondolni a napsugárzásra és védekezni ellene! Természetesen 11 és 15 óra között, a legerősebb sugárzás idején az utcai séta is kerülendő. A világos színű sapka és fehér póló azért nem árt a napozószer használata mellett.

Mivel a faggyú mirigyek mellett a verejték mirigyek működése sem tökéletes, nyáron gyakoriak lehetnek a melegkiütések, melyek élénk piros kis göböcskék és elsősorban az összefekvő bőrterületeken jelennek meg (pl. hajlatokban), cink tartalmú krémmel jól kezelhetők. A bőr hűtése mellett a folyadékpótlás nagyon fontos a nyári melegben akár szabadban, akár fedett helyen tartózkodunk!

A napsugarakra szervezetünknek szüksége van a D-vitamin szintézishez. Nem szabad félni, csak okosan kell élni a nyár adta lehetőségekkel!

Kapcsolódó cikkek:

Baba a kánikulában

Jaj, úgy élvezem én a strandot ...

Tejalapú táplálás nyáron

Mit igyon a baba?

Inni vagy nem inni?

Jeges tea és limonádé receptajánlók

Jégkocka és smoothie receptajánlók