Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Az újszülöttek koponyája PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Burján Judit   

Koponyánk összesen huszonkét csontból áll, melyekből tizenöt csont az arckoponyát, míg hét az agykoponyát alkotja. Az újszülöttek koponyája negyvenöt különálló csontos képletből áll. altArcunk és fejformánk jegyei genetikusan meghatározottak. A koponya fejlődése során több csonttelepből alakul ki.

Az agykoponya csontjai közül vannak melyek a méhen belüli fejlődés során (normál időre történő születésnél) már ekkor, az intrauterin időszakban összezáródnak, de a koponyatető csontjait hártyás részek választják el egymástól a születés után. A csontosodás ekkor még nem terjed ki a későbbi csontszélekig. E hártyás részek (kutacsok) teszik lehetővé, hogy a szülőcsatornában a koponyatető csontjai egymásra torlódjanak.

Az újszülött koponyáján négy kutacs található, melyek közül érett újszülöttnél a fejtetőn található nagykutacs, ami jól tapintható. Koraszülötteknél előfordul a két oldalsó kutacs tapinthatósága, és igen kissúllyal született apróságok esetében szinte minden csont külön tapintható még.

Hol találhatók a kutacsok? A nagykutacs a koponyatető középvonalában helyezkedik el, papírsárkány alakú, és a homlokcsont és a két falcsont találkozásánál fekszik. Mérete átlagosan 10mm x 20 mm. A kiskutacs háromszög alakú, a nagykutacs mögött a tarkó irányában keresve található, így a két falcsont és a nyakszirtcsont közötti területen. Az oldalsó kutacsok (ékcsonti kutacs) a koponya jobb és bal oldalán szimetrikusan helyezkednek el.

Először a nyílvarrat közepe táján kezdődik a csontosodás (mely a kis-, és nagykutacsot összekötő vékony sáv), és innen terjed tovább. A nagykutacs mérete fokozatosan csökken és végül 18 hónapos korra záródik (de az ettől való eltérések még lehetnek normálisak, ennek eldöntését bízzuk szakemberre). A kiskutacs a második hónap környékén záródik.

altSzületéskor a fiúk koponyájának űrtartalma kb. 900 cm³, míg a lányoké kb. 600cm³. A fejlődés során két éves korra a fiúk koponyája eléri az 1150cm³-t, a lányoké az 1000cm³-t. Az agy fejlődését tehát engednie kell a koponyacsontoknak a későbbiekben is, így az első évek rohamos növekedését egy lassú folyamat követi 20-23 éves korig, mely idő altt a koponyacsontok növekednek.

Csecsemőknél az arckoponya és agykoponya aránya 1:8, felnőtteknél az agykoponya teljes kialakulása után 1:2.

A kutacsoknak tehát két fontos funkciójuk van: biztosítják a fej könnyebb áthaladását a szülőcsatornán, valamint a baba koponyájának igen gyors térfogatnövekedését. Korai záródásuk tehát befolyásolja az agyfejlődésének lehetőségeit.

A legfontosabb, hogy ne attól érezzük magunkat gondos szülőnek, hogy előre rettegünk minden lehetséges nyavajától. Inkább beszéljük meg kérdéseinket egy általunk elfogadott szakemberrel!

Irodalom: prof. em. Pásztor Emil - A koponya ízületei 2007/03

Kapcsolódó cikkek:

Kobak kérdések - a kicsik fejformája