Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Anyajegy, érdaganat és egyéb bőrproblémák PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Burján Judit   

altSzámos okot találhatunk aggódásra ha gyermekünkről, pláne egyetlen gyermekünkről van szó! Senkit nem beszélnék le erről a kifejezetten kismamás időtöltésről, csak a felesleges túlzásoktól szeretnék megkímélni mindenkit.

Mert itt vannak például a bőrproblémák, melyek valóban okozhatnak komoly gondokat! De, többségük nem változik. felszívódik ... stb. Nézzük tehát mit lehet tudni az anyajegyekről, érdaganatokról és más bőrjelenségekről.

Érdaganat:

Az érdaganat (haemangioma) nem túl gyakori, de színe miatt, ha látható bőrfelületen van, feltűnő jelenség. Többnyire jóindulatú bőrtünet, mely általában születéstől jelen van, de eleinte nem igazán látszik, talán csak nagyon halványan, később, 2-3 hónapos korban, indul rohamos növekedésnek, mely növekedés 4-5 hónapos korban megáll, végül az utolsó szakaszban elkezd eltűnni (involutio).

A haemangioma a bőrfelszínen látható élénk piros, vagy mély vörös színű lapos vagy dudoros felszínű, változatos alakú elszíneződés. A bőr ereinek tágulata okozza, érinthet vénát, artériát, vagy akár kapilláris eret is. Egyes helyeken például a pelenkázat alatt fokozott irritációnak van kitéve, így különös figyelemmel kell kísérni állapotát, nehogy felszíne kisebesedjen.

A növekedési fázisban érdemes szakembernek (bőrgyógyász, angiológus, gyermeksebész) megmutatni, hogy megállapíthassa, hogy kapilláris haemangiomáról van-e szó, mely a bőr felső rétegeire korlátozódik, így a mélybe nem terjed és gyakran nyom nélkül felszívódik. Ezzel találkozhatunk viszonylag gyakrabban. Egyik formája az úgynevezett tűzfolt, mely nagyobb kiterjedésű, színe sötét-lilás vörös és nem szívódik fel. A barlangos haemangioma a bőr mélyebb rétegeibe terjed és nagyobb erek, mint artériák vagy vénák képezik. Nemcsak bőrön, nyálkahártyán vagy belső szervekben is előfordulhat.

Az érdaganat veszélye: A túl gyors, túl nagy  és mélybe terjedő növekedésnél a képződött elváltozás nyomást gyakorol a környező szövetekre. Különösen az arc területén jelentkező bőrjelenség fajulhat el, mely deformálhatja az orrszárnyat vagy a fület és ez már nehezen húzódik vissza.

 Anyajegy: 

Az anyajegy nevében hordozza, hogy születésünktől velünk való bőrjelenséget jelent. Legtöbbször már az anyaméhben kialakul és életünk végéig velünk marad, de ez nem zárja ki, hogy később ne jelenhetnének meg újabbak. Az anyajegyek (naevus) jellemzői, hogy jól körülírt pigment lerakódások, melyek formájukat, jellegeüket nemigen változtatják, maradandó bőrelváltozások. A festékes anyajegyek színüket és nagyságukat tekintve változatosak lehetnek.

A kávéfolt halványbarna, egyenetlen körvanlú terület, melynek nagysága apró körömnyitől a néhány centis átmérőig terjedhet. Bármely testtájon megjelenhet, veleszületett bőrjelenség, mely akkor érdemel különösebb figyelmet ha 4-5 darabnál több van belőle. A szemölcs festékesanyajegy borsónyi vagy kölesnyi méretű, szőrtüszőt, így szőrszálat is tartalmazhat, mely általában valamilyen hormonhatásra aktivizálódik. Gyakran jelentkezik arcon, ami esztétikai problémát okozhat, de sokan büszkén viselik (pl. Cindy Crawford). Az ilyentípusú anyajegyből a szőrszálat házilag eltávolítani veszélyes lehet, a felületi sérülés az anyajegy elfajulásához vezethet. Színe a halvány barnától a majdnem feketéig bármilyen lehet. A kis festékesanyajegy, a lencsefolt (lentigo) a leggyakoribb jelenség, sötétszínű, a bőrből nem emelekedik ki, jól körülírt kerek foltocska. Ezekre az erősen pigmentált anyajegyekre akkor kell jobban odafigyelni ha hirtelen számuk erősen nőni kezd. A leggyakoribb bőrjelenség, melyből szinte mindnyájunknak van nehány.

Az anyajegy veszélye: A pigment termelősejtekből kiinduló anyajegyek a melanóma (bőrdaganat) alapját képezhetik. Bár a festékes anyajegyek ritkán okoznak problémát kisded- és kisgyermekkorban, óvni kell az erős fizikai (UV-sugárzás), vegyi (maróanyagok) és mechanikai hatásoktól (horzsolások, egyéb sérülések).

alt  Márványozott bőr:

Nem jelent maradandó elváltozást, a bőrön kékesen tűnnek át a kiserek, melyek márványrajzolatot idéznek. A végtagok körmei, a száj környéke lilás árnyalatú lehet. Többnyire csak azt jelenti, hogy a kicsi fázik (pl. hosszú hidegvizes strandolás után) és a testhőmérséklet rendeződésével a jelenség megszűnik. Ha napokig észleljük, forduljunk orvoshoz, mert keringési problémákra utalhat.

Karotinaemiás bőr:

Sárgás elszíneződést láthatunk elsősorban a tenyéren és a talpon azoknál a gyerekeknél, akik igen sok sárgarépát és sütőtököt fogyasztanak. Mivel ezek a zöldségek igen sok A-vitamint tartalmaznak fogyasztásukat a bőrtünet ellenére sem kell abbahagyni. A sárgás bőrt nem szabad összekeverni a sárgasággal, mely a májfunkció problémájára utal. Utóbbi esetében azonban nemcsak a bőr, de a szemfehérje is besárgul.

Kapcsolódó cikkek:

A koszmóról