Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Háromnapos láz PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csányi Nikolett   

altVan egy vírusfertőzés, amin szinte minden gyerek átesik két éves kora előtt. Gyakran ez a kicsik első betegsége. Nem könnyű felismerni a betegség kezdetén, tünete csak egy van: a magas láz. Gyakran összekeverik a fogzást kísérő lázzal, de az, ami fogacskák kibújásakor tapasztalható az általában csak egy-egy hőemelkedés, vagy alacsonyabb láz. Ha a láz hosszabb ideig tart és viszonylag magas, akkor valószínűleg a háromnapos lázzal állunk szemben.

A háromnapos láz (roseola infantum), ahogyan a neve is mutatja általában három napig tartó kifejezetten magas hővel járó állapot. A 39-41 fokos láz három-öt napig tart. Nem lehet összetéveszteni a megfázás, influenza, nátha tüneteivel, mert sem köhögés, sem torokfájás, sem orrfolyás nem tapasztalható, kizárólag csak a magas láz. A kisgyerek rendszerint élénk, nem érzi magát rosszul, nincs panasza. A láz hirtelen megszűnésével megjelennek a kanyaróhoz hasonló kiütések a törzsön, ritkábban a végtagokon és az arcon is. Ezek másnapra eltűnnek, és ezzel vége is a betegségnek. Aki elkapta a betegséget, az többször már nem fertőződik meg.


alt
Nem ismert a betegség szövődménye vagy káros hatása a gyermekekre. Azonban a várandósokra veszélyes lehet, mert a fertőzés az édesanyán keresztül a magzat szervezetébe kerülhet, ami akár súlyos vérszegénységet vagy halált is okozhat.
A betegséget a human parpovírus B19 (egyfajta herpesz vírus a herpesz 6 HHV-6) okozza. A betegség lappangási ideje: 5-15 nap. A teljes gyógyulásig érintéssel, cseppfertőzéssel fertőz a betegség.

Mi a teendő a háromnapos láz esetén? 

Mivel a betegséget vírus okozza, gyógyszeres kezelés nincs ellene. A legfontosabb teendő a megfelelő lázcsillapítás, nehogy lázgörcs legyen a magas hő eredménye. A megfelelő lázcsillapító készítmény adása mellett, alkalmazható hűtőfürdő is. Nagyon fontos szintén, hogy sok folyadékot igyon a kicsi. A biztonság kedvéért mutassuk meg a kis beteget a gyerek orvosnak is, nehogy valami más, súlyosabb ok álljon a háttérben.

Kapcsolódó cikkek:

A lázgörcsről részletesen

Mit kell tudni a lázról?