Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

A koponyacsontok záródása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Burján Judit   

altA kutacsok záródása nagyon izgalmas kérdés a szülők számára, hiszen tisztában vagyunk vele, hogy az egészséges agyfejlődés feltétele a koponya megfelelő ütemű növekedése. A kutacsok már önmagukban is kissé misztikus dolgok, hiszen a fejtetőn elhelyezkedő nagykutacs puha tapintata bizonytalan érzést kelthet az alatta elhelyezkedő agyállománnyal.

Miért nem kell izgulni? A kutacsokat nem pusztán a bőr takarja, egy erős kötőszöveti szalag védi a különböző erőhatásoktól. Az agyállomány védelmét szolgálja továbbá a liquor (agyvíz), melynek egyik szerepe szintén a védelem, hogy erős traumák esetén megakadályozza az agyállománynak a koponyacsontokhoz történő ütközését. A kötőszöveti szalagok és a liquor tehát a fizikális erőhatásokat igyekeznek hárítani, így enyhe nyomás nem okozhat problémát a fejlődésben.

altMikor záródnak a kutacsok? Természetesen, mint a legtöbb dolog a babákkal kapcsolatban, egyéni ütemben történik, ezzel igen sok izgalmat is okozhat. A koponyacsontok összeköttetései, a varratok (nyílvarrat, koronavarrat, lambda varrat, pikkelyvarrat) mentén kisebb nagyobb kötőszövettel borított területek, a kutacsok találhatók. Ezek közül érett újszülöttek esetében az oldalsó kutacsok teljesen vagy majdnem teljesen záródtak. A kiskutacs, mely a koponyatető hátsó harmadában a nyílvarrat mentén található két hónapos kortól záródik, míg a nagykutacs, mely szintén a nyílvarrat mentén, de a koponyatető elülső harmadában található általában 7 hónaptól 18 hónapos korig szép lassan záródik.

Nagyok azonban az egyéni eltérések, ráadásul a csontosodás során egyre keményebb állomány, sokszor már azt az érzetet keltheti a szülőkben, hogy lezárult a folyamat. Műszeres vizsgálattal kideríthető, hogy valóban van-e ok aggodalomra. A kutacsok csontosodása mellett azonban számíthatunk a varratok mentén történő fejkörfogat növekedésre is.


altA fejkörfogat! Jó ha mérjük rendszeresen (bár a házi orvos ellenőrzése is elegendő), de nem kell gyakorta, egy éves korig havonta és két éves korig negyedévente elegendő. Tájékoztatást megfelelően a mellkaskörfogattal együtt nyújt, hiszen vannak genetikusan nagyobb koponyaméretekkel rendelkezők, így ha fej nő pl. 1cm-t és a mellkas ugyanennyit, akkor a kettő arányából látszik, hogy egyenletes fejlődésről van szó.

Bármennyire izgalmas a kicsi koponyájának alakulása, inkább a házi orvossal konzultáljunk, mielőtt aggódni kezdünk hiszen a micro- és macrocephalia igen súlyos, az értelmi fejlődést is befolyásoló kórképek, melyeknek a gyakorisága az átlag populációban, probléma mentes szülés esetén kicsi.

Kapcsolódó cikkek:

Az újszülöttek koponyája

(fotó:Emberi test - a koponya felépítése)