Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Benefittoval az élet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csányi Nikolett   

Indul a játék!Gondolom, nem én vagyok az egyetlen, aki kicsit belefáradt a mindennapi rutinok ismételgetésébe és gyakran úgy érzi magát, mint egy papagáj őrmester… Mert egy nap ezerszer elismételgetem, hogy ne kiabálj, ne sikítozz, az fáj az öcsédnek, ne jobbra, balra, hol a zoknid, vedd fel a sapkád, stb. stb. Szóval kicsit már én is untam magamat és arra gondoltam, hogy a benefitto talán új lendületet visz a hétköznapjainkba, máshogy nézünk majd a „problémáinkra” Frissebb szemmel kezeljük a napi rutinokat, kicsit játékosabb lesz a napunk, kevesebb fegyelmezésre lesz szükség.

A játék leírása szerint: „A Benefitto egy gyönyörűen illusztrált "játékszett", ami egy hűtőre (vagy más mágnesezhető felületre) tehető játéktáblából és egy 36 darabos mágneses figurakészletből áll.
A Benefittot nem úgy kell elképzelni, mint egy társasjátékot. Ne egy "leülünk és ki nyer" játékra számíts. Inkább egy jutalmazó eszközre, melyet minden nap egy kicsit elővesztek.


altA gyermek bábuja egy manó, akinek célja, hogy feljusson a játéktáblán lévő fa tetejére, közben feldíszítse azt és meglepetéseket szerezzen.
A játék menetét a szülő a gyermekkel közösen megbeszélve alakítja a gyermek viselkedésétől függően.
Nem is igazán játék. A szülő és gyermek kommunikációját segíti, hogy "egy nyelvet beszéljenek". Jó út lehet arra, hogy elkerüljétek vagy megoldjátok a konfliktusokat, adhass pozitív visszajelzést gyermekednek. Játékos segítő eszköz a gyermeknevelésben.”

Egy hete használjuk a táblát, ha röviden és tömören akarnám összefoglalni, akkor annyit mondanék csak, hogy mindenkinek ajánlom. Alapvetően szimpatikus volt a játék és az ötlet, de ekkora sikerre még én se számítottam.

A hosszabb verzió: Háromévesünk választott egy manót, akit lefújt a vihar a fa tetejéről, és azóta lelkesen ügyesen viselkedik, hogy a manója ugorjon egyet a fáján, ami a hűtőnket díszíti. Nem túlzás, ha az írom, a gyerek imádja a manóját, és igazán mindent megtesz, hogy a manó ugorhasson egyet esténként. A kiegészítő figurákat pluszban választhatja a fára díszítőelemként, ha valami különösen ügyes dolgot tesz (egyik reggel például arra keltem, hogy egyedül átöltözött pizsamából ruhába, pisilt, stb.- na ezért rögtön választhatott valami figurát még a fájára dísznek.) Alapvetően a pluszfigurákat minden olyan viselkedésért adjuk, amit szeretnénk benne megerősíteni, hangsúlyozni, hogy ez nagyon ügyes volt tőle. A gyerek lelkesen gyűjtögeti a pluszfigurákat, amiket ő helyez fel a fára. Sőt, sok olyan dologra is rávehető egy-egy figuráért, amire eddig nehezen volt kapható.

Felnőtt szemmel is nagyon tanulságos ez a játék. Kezdődött azzal, hogy nem volt könnyű eldöntenem, hogy mi is legyen az első célunk, mi legyen az a viselkedés, amit a manó segítségével el akarunk kerülni? Gyorsan rájöttem, hogy nincs is olyan sok dolog a gyerek viselkedésében, ami érne annyit, hogy a manó ugorjon miatta minden este. Végül kitaláltam, hogy mit szeretnénk megszüntetni, a viselkedés, ami miatt nem ugrana a manó már az első naptól eltűnt és egy hét alatt egyszer sem kellett figyelmeztetni a Manó-gazdát, hogy viselkedjen okosabban.
Egy hete az estéink fénypontja az, amikor konstatáljuk, hogy ugrott a manó. A gyerek boldogan ugrabugrál a hűtő előtt, és kiabál, hogy felugrott a manó, ma is ügyes voltam, ma is ügyes voltam. Na, egy rendes anya erre, rögtön elkezd furdalni, hogy szegény gyerek, nincs eleget dicsérve, az igazság pedig az, hogy tényleg nem lehet őket eleget dicsérni. Ez a játék arra mindenképpen jó, hogy felhívja a figyelmet a pozitív megerősítés fontosságára.

És egy hét tanulságai alapján nyugodt szívvel mondhatom, hogy hozza azt, amit ígér: játékosabb konfliktusmegoldás, segítség a mindennapokban és sok-sok pozitív megerősítés, dicséret.

Kapcsolódó írásaink:

Két gyerekkel a világ

Éves jelentés

"Szabályozás"