Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Advent elé... PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csányi Nikolett   

altEgyik délután összefutottam az egyik szomszédunkkal a házban, aki
örömmel újságolta, hogy bevásárolni volt és szinte már mindent megvett karácsonyra… Én kissé irigyen és eléggé bambán néztem rá, és közöltem vele, hogy én még gondolatban sem jutottam el a karácsonyhoz nemhogy tettben. Mi tagadás eléggé le is hangolódtam a karácsony gondolatára, mert semmi ajándék, semmi ötlet, a család meg népes.

Szóval sehol se tartok és ez kissé nyomasztó. Bár a már októberben karácsonyi díszbe öltöztetett kirakatok és üzletek is elég nyomasztóak, és valljuk be elég nevetségesek is.

Miről is kellene, hogy szóljon a Karácsony? Arról, hogy együtt vagyunk, hogy örülünk egymásnak, hogy örülünk az életnek, annak, hogy vagyunk egymásnak… Arról, hogy ünneplőbe öltöztetjük a szívünket és megpihenünk, összebújunk pár napra, hogy egy kicsit nem rohanunk.


Az egész adventnek erről az ünnepre való várakozásról kellene szólnia. És ehelyett miről szól? Rohanásról, vásárlásról, leárazásról, akciókról, gyorsan megvett ajándékokról, amit aztán senki nem használ semmire. Aztán hazaesünk fáradtan, a gyereknek bekapcsoljuk a tévét és nézünk ki a fejünkből.

Tanácsolhatnám, hogy idén ne legyen így, senki ne kapjon semmit, ne takarítsátok ki ötször a lakást és ne főzzetek három napig karácsony előtt és töltsetek együtt minőségi időt inkább, de ekkora idealista nem vagyok. Van, amit megteszünk karácsony előtt, ha nem is a magunk, de a család kedvvért biztosan. Szóval vannak kötelező elemek karácsonykor, amit nem lehet kihagyni, hát törődjünk bele. De apró lépéseket tehetünk, hogy jókedvűen, vidáman és lélekben felkészülve, ünneplőbe öltöztetett szívvel várjuk az ünnepet.

altA Plukkidó adventi kalendáriuma pont erre ad lehetőséget nekünk! Az ő naptárjukban nincs csoki, ellenben van minden napra elrejtve benne egy remek lehetőség… Mire is? Arra, hogy átgondoljuk, mi az ami fontos nekünk a gyereknevelésben, hogy mennyire szeretjük is a gyerekeinket, hogy milyen szerencsések vagyunk. Segít kicsit felülemelkedni a mindennapok feladatain, új nézőpontot ad, segít súlyozni, felállítani egy fontossági sorrendet.
Mivel éri el ezt? A naptárban minden adventi napon találunk egy rövid üzenetet, ami segít abban, hogy friss szemmel nézzünk magunkra és a gyerekeinkre. Segít abban, hogy valóban ünneplőbe öltöztethessük a szívünket és úgy várjuk a karácsonyt.
A Plukkidó adventi kalendáriumában, ha prózaian akarunk fogalmazni, van minden napra egy-egy színező a gyerekeknek, Agócs Írisz remek illusztrációival, valamint egy-egy motiváló gondolat a szülőknek. És ezek a motiváló gondolatok segíthetnek neked abban, hogy te magad is meglepetés légy neki az egész adventi időszak alatt (is).
Legalább annyi időt adjunk magunknak az adventi rohanásban, amíg elolvassuk a kártyákon az üzenetet, átgondoljuk az olvasottakat és kicsit feltöltődünk.

Jó készülődést, kívánom, hogy a lelkünk karácsonyfája legalább annyira legyen majd díszes, mint az idekinti.

Kapcsolódó írásaink:

Benefittóval az élet

A lassúság dicsérete

12 pont a boldog gyerekkorért