Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Fogócskázzunk! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csányi Nikolett   

altNem lehet a nagymozgásos játékok fontosságát eléggé hangsúlyozni gyerekkorban! Ezek közül is a legkézenfekvőbb, a legegyszerűbb a futás, a fogócska.
A fogócskát minden földrészen játsszák, 139 típusát, és 1535 változatát ismerjük. Ha ennek okát keressük, akkor vissza kell mennünk a játékok funkciójának kérdéséig. A játékok során viselkedésformákat és képességeket sajátítunk el, nem didaktikus módon. A futás létfontosságú képesség volt az ember életében, fennmaradása többek között attól is függött, hogy elég gyorsan el tud-e szaladni a támadó elől, vagy elég fürge-e, hogy utolérje a prédát.

Mit fejleszt a fogócska, a futás, a futóverseny?

1. A fogócskázó gyerek a fent leírt fürgeséget fejleszti, természetesen nem tudatosan.


alt2. A játékok során viselkedésformákat és képességeket sajátítjuk el, örömmel, motiváltan, nem didaktikus formában.
3. Kielégíti gyerek a megnövekedett mozgásigényét, amely még kisiskolás korban is jelenthet akár 4-5 órát is!
4. Fejleszti a mozgáskoordinációt. Fejleszti a figyelmet és az összpontosítás képességét.
5. Fejlődik mozgásészlelés hatékonysága, mozgásképzet pontossága, futás közben a gyerek sokoldalú mozgástapasztalathoz jut, közben a teljes teste mozog, keze, lába, feje egyaránt.
6. Fejleszti térpercepciót, a gyerek természetes módon ismerkedik a téri viszonyokkal. Gyors reagálóképesség kialakításában segít.
7. Segíti az észlelés-érzékelés pontosabb működését, futás közben távolságot, magasságot, mélységet kell érzékelni, hátra nézés nélkül meghallani és felmérni a fogó távolságát tőlünk.
8. Fejlődik a kondicionális mozgékonyság, nagymozgások, szem-kéz , szem-láb koordináció. A finommozgás többnyire a nagymozgás fejlettségi szintjétől is függ.
9. A fogócskák, minden páros érzékszerv laterizációját segítik, hiszen futás közben használni kell mindegyiket: szemet, lábat, kezet, fület. A latarális dominancia kialakulása a sikeres tanulás alapfeltételeinek egyike.
10. Egyensúlyérzék fejlődik, a leggyorsabb tempó mellett is esés nélkül kell bevenni a kanyart, és kicselezni fogót.
11. Kitartást erősíti. Ahhoz, hogy egy futóversenyben győzzünk, vagy elérjük a biztonságot nyújtó házat, mielőtt megfognak minket, gyakran az utolsó erő és akarat tartalékainkat is mozgósítani kell.
12. Futás közben fejlődik az erőnlét, rugalmasság, erősödik az izomzat.

Forrás: Bajzáth Mária - Mesepedagógia


Kapcsolódó írásaink:


Gyerünk a játszótérre!

A nagymozgás fejlődése

A sportoló gyerek