Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Hiszti a boltban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csányi Nikolett   


altBevásárlás gyerekkel. Legtöbbünknek a napi rutin része. És vagyunk páran szerencsések, akiknek a bolti „műsor” is a mindennapjaik része. Síró, zokogó, urambocsá földön fetrengő gyermek a bolt közepén? Ismerős? Kedves nyugdíjas nénik remekbeszabott tanácsai?

Most mi is megkísérlünk pár tanácsot adni, hogy a vásárlás ne kínlódás, hanem urambocsá’ élmény legyen!

-          Bevásárló lista.

Ez nekünk felnőtteknek is nagy segítség hogy tényleg csak az kerüljön a kosarunkba, amit tényleg venni szeretnénk, meg lássuk be egy folyton csacsogó hároméves mellett néha nehéz is a feladatra koncentrálni.

Érdemes a vásárlás elején átgondolni, mit mondunk következetesen a gyereknek, miért ragaszkodunk a listához (erre van keret; ha csak ezeket vesszük meg, belefér egy közös szórakozás stb.), nagy eséllyel idővel működni fog a dolog. A listán szereplő dolgok keresése lehet kincsvadászat, pipálhatnak a gyerekek vagy ha már akkorák, hogy szabadon is mászkálhatnak a boltban, lehet a gyorsítás része az, hogy elmennek egy-egy dologért, amiért esetleg egy pici jutalmat is kapnak (nem feltétlenül a boltban). Meglepően segítőkészek tudnak lenni, ha hagyjuk őket, bár ennek az ellenkezője sem ritka, lényeg, hogy találjunk motivációt a segítésre.

-    alt      Éhesen ne!

Gondoljunk bele, hogy ha mi magunk is hajlamosak vagyunk több dolgot vásárolni, mint kellene, esetleg ingerlékenyebbek vagyunk. Gyerekek esetében ez hatványoztabban igaz lehet. Egy éhes gyerek nyűgös, türelmetlen, követelőző (teljesen jogosan). Érdemes épp ezért tartani az autóban, a táskában némi nehezen romló harapnivalót, hogy elejét tudjuk venni az ilyen típusú helyzeteknek.

-          Rendszeresség

Ha csak néha van velünk a gyerek, akkor ne csodálkozzunk, ha problémásabb az ügy. Ha azt szeretnénk, hogy olajozottan menjen a közös vásárlás, akkor rendszeresen vigyük magunkkal. Ez remek alkalom arra is, hogy tudatos fogyasztót neveljünk belőle, hiszen a boltban aztán igazán lehet arról beszélgetni, hogy mire van szükségünk és mire nem, a reklámok hatásáráról, stb.

-          Feladatkártyák

A keresés szintén jó feladat lehet, bár kétségkívül kell rá készülni: a rendszeresen vásárolt termékekről készítsünk kártyát, ami alapján a gyerekek meg tudják találni a boltban a kiválasztott dolgokat, még testhezállóbb, ha a kedvenc élelmiszereik szerepelnek a képeken. A feladat szépsége, hogy egész kicsi gyerekek is részt tudnak benne venni és a sikerélmény sem marad el, ha megtalálják a kártyájukon szereplő terméket. A figyelemelterelés jó kis módszere lehet ez úgy, hogy közben tényleg segítenek is a kicsik.

 

Jó vásárlást! Nektek milyen trükkjeitek vannak?

 

Kapcsolódó írásaink:

Miért működik a hiszti?

Kísértő nassolás

Vásárolni muszáj