Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Gyógypedagógiai terápiák: Snoezelen PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Burján Judit   

altEgy nagyon érdekes élményben volt részem a minap. Egy kolléganő felajánlotta, hogy van egy szabad terápiás óra, melyet egy kislány nem vesz igénybe, ezért kipróbálhatjuk a Snoezelen-terápiát, ha van kedvem hozzá. Természetesen volt, mert eddig csak hallottam jótékony hatásáról.

Utána olvasva megtudtam, hogy a snoezelen szó nyugalmat, pihenést jelent hollandul. A módszert 1970 és 75 között Jan Hulsegge és Ad Verhul dolgozta ki a hollandiai Hortenberg Intézetben értelmi fogyatékkal élők számára. A módszer elterjedése azonban igen széles körű alkalmazhatóságát igazolta. A módszer egyszerre terápiás és relaxációs jellegű.

A terápia elsődleges célja a pszichés alapfunkciók (figyelem, érzékelés, észlelés ...) fejlesztése, aktivizálása. Relaxációs hatását is az érzékeken keresztül éri el. Legfontosabb eleme maga a terápiás helyiség, mely egy biztonságos, stresszmentes környezet, melynek ezzel együtt erős stimuláló hatása is van. Elemeiben semmi kötelező felszerelési tárgy nincs, inkább különböző terápiás eszközök szabad összeállítása a felhasználók speciális igényeinek megfelelően.

altMinden esetben ablak mentes vagy megfelelően árnyékolt szobáról van szó, melyben helyet kapnak a vizuális érzékelést serkentő fényingerek (lámpák, fényvisszaverők, világítóeszközök pl. lávalámpák), különböző mobilok úszó vagy lebegő formában, kivetítővel nagy méretben a falra vetített filmek, képek. A hallást kellemes zene, a tapintást a legkülönfélébb anyagokból összeállított berendezés vagy tapintófal ingerli, az limbikus rendszert vízággyal, a szaglást különböző aromaterápiás eszközökkel stimulálható. A szoba egy gazdag ingeráradat, mely a teljes nyugalom állapotában elönti az embert.

Tapasztalatom szerint nagyon kipihentnek, de nagyon aktívnak is éreztük magunkat egy terápiás óra végén. Nagy élmény volt számomra a vízágy alá szerelt mélynyomók hatása, melyek a zene lüktetését testemen érzékelhetővé tették. Teljesen mást lehetett érezni háton- illetve hason fekve. A kivetített képek és a zene nagyon kellemes élményt nyújtott. A terapeutákkal folytatott beszélgetésből kiderült, hogy tapasztalataik szerint a súlyosan halmozottan fogyatékos gyerekek mellett, nagyon jó hatással van a magatartás problémákkal küzdőkre és az érzékszervi sérültekre is. Az epilepsziás gyerekek esetében a villogó fények kerülendők, mert minden esetben a terápia alapja a meghitt atmoszféra, a stressz-mentes, szeparált környezet, ahol biztonságban érzi magát a kezelésben résztvevő.

Sajnos ma hazánkban nagyon kevés ilyen terápiás lehetőség van, rászoruló annál több.