Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Vásárolni muszáj PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Burján Judit   

altMár több alkalommal íródott cikk a vásárlásról, most is eszembe jutott néhány dolog, mert kikerülhetetlen, mert van akinek időtöltés és van akinek nyűg és gond, mert döntéshelyzeteket teremt. Egy családi fagyizás ma már nem mindennapos dolog, hiszen egy-egy olcsó jégrém kiválthatja az egy-két ezer forintért mért családi programot. Lemondunk hát néhány dologról a családi kassza érdekében. Abban azonban egyetérthetünk, hogy vannak dolgok, amikről a gyerek érdekében nem mondhatunk le.

altAz egészséges, jó felépítésű gyerekcipő nem luxus. A láb statikailag nagyon fontos részünk, a lábboltozatok kialakulása, a boka ízületeinek és szalagjainak megfelelő fejlődése hatással van a testtartásra is. Ezzel kapcsolatban is felütik fejüket újabb és újabb divatok. A lábboltozatot támasztó talpkiképzés divatját követte a szupinált sarkú lábbelik korszaka és most a puhatalpú cipők, szandik korszakát éljük. Nem gondolom azonban, hogy ezek pusztán divatok lennének. Az ortopédusok és a gyártók nem olyan régóta kutatják a gyermek lábak alakulását, fejlődését. A nagy igazság szerintem még várat magára, amikor is a kutatási eredményekből kialakul, hogy mik az objektíven igazolható követelmények.

altAddig is szerintem, ha jót akarunk a csemeténknek 6-7 éves korig nagyon figyeljünk oda a jó cipőre. Nem praktikus az első cipőket örökölni, hiszen a járás tanulása során a testsúly és a megtett méterek függvényében tágul a felsőrész és alakul a talp, igazodik a lábhoz! Egy babának nincs szüksége sok pár cipőre (egy szobai, egy utcai, max külön egy játszótéri), az ünneplős lakkcipők egy-két alkalommal kerülhetnek a lábra és már ki is nőtte a kicsi. A mindennapos használatra szánt lábbelikért érdemes némi erőfeszítést tenni. Nagyon sok gyártó van és termékeiket pozicionálják a piacon, hogy kiknek szánják a terméket. Azonos funkciójú, de különböző kidolgozottságú termékek kaphatóak nagyobb árkülönbséggel. Keresgélni kell tehát, hogy ár-érték arányosan vásároljunk.

Nyár van, mindenki strandpapucsban vagy szandálban szaladgál. Láthatóvá válnak a rejtett titkok, a magassarkútól torlódott lábujjak és bütykök, amit felnőttként követtek el maguk ellen a nők és kisméretű vagy szűk fazonú cipőt hordva a férfiak. Meglepett azonban, hogy buszon utazva mennyi kalapácsujjal bíró kamaszt (sőt egy kilenc év körüli kislányt) láttam mostanában, de nem ritka a lúdtalp és a bedőlt boka, az ezek miatt kompenzáló térd. Nem szép a térdét kinyújtani képtelen, csoszogó járású kamasz (és felejtsük is el a magassarkúról lebeszélhetetlen tiniket), és lássuk be csak egy ideig tudunk hatni a az öltözködésre. Amíg tejhatalmunk van a kérdésben addig tegyünk meg mindent!

altEgyéb vásárlásokról azt gondolom, hogy van más terület, ahol spórolhatunk, például a játékok, vagy a pelenka. Igen, a pelenka! Sokkal kényelmesebb egy gyors mozdulattal kicserélni, mint régen a textilpelenkák elérhetetlen messzeségében, eltávolítani a két-három év körüli kisgyerek termékét, majd áztatni és mosni, sőt vasalni a pelenkát. Nagyon motiváltak voltak az anyák a szobatisztaságra nevelésre. Persze voltak akik túlzásba estek és presszionálták az ügy érdekében a csemetét, de többségében nem váltunk lelki beteggé azáltal, hogy biztatva voltunk a bilizésre.

altItt a nyár, a megfelelő életkorú gyerekek próbálkozhatnak a fehérneművel, hiszen jobbára ez az egyetlen ruhadarab, ami rajtuk van, Kényelmesebb számukra is ha nem egy nehéz, átnedvesedett pelenkát kell cipelni. A pelenka nem környezetbarát, gyerekeink azt a Földet öröklik, amit máris teleszemetelnek! A spórolás is jelentős szempont! Kevésbé használt termékek, az alsóneműként használható gumisderekú, betétes pelenkák, amit jelzés esetén vissza lehet húzni, de a baleset sem okoz gondot egy eseményen (pl esküvőn), ahol nem találunk megfelelő toalettet.

Szóval vásárolni muszáj, a pénztárcánk meghatározza lehetőségeinket, de vannak kérdések, amiben szabadon dönthetünk, hogy mennyit és mire áldozunk!