Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Gyógypedagógiai terápiák: Dévény-módszer PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Burján Judit   

altDévény Anna gyógytornász és ritmikus gimnasztika mesteredző rehabilitációs módszerének pontos neve Dévény Speciális Manuális Technika – Gimnasztikai Módszer (DSGM). A múlt héten ismertetett Katona-módszerhez hasonlóan az agykárosodott csecsemők számára jelenti a legnagyobb segítséget, de attól eltérően hosszasabb kezelés is alkalmazható, mivel épít ugyan a mozgás által kiváltott idegrendszeri stimulációs hatásra, de a kontraktúra oldást és az izomhelyzet normalizálását is figyelembe veszi, tehát nem pusztán a mozgás által kiváltott neurohabilitáció.

Kevésbé súlyos esetekben is jól alkalmazható, 5-6 hónapos kor után elkezdve elsősorban a mozgásszervi rehabilitációra tevődik a hangsúly. A módszer, elismerve a neurohabilitációt, az igen korai fejlesztést javasolja, hogy a megfelelő agyi funkciókra is hatást gyakorolhasson. Mit jelent a speciális manuális terápia?

altSpeciális fogások, melyek a megfelelő izmok, izomcsoportok masszírozása, mozgatása, megfelelő helyzetbe hozása révén gyógyítanak. A kontraktúrák (kóros összehúzódások) az izmokat és inakat körbevevő fasciának (kötőszövetes lemeznek) a zsugorodása révén jönnek létre, a zsugorodott, nem megfelelő helyen tapadó izmok csak kóros mozgásra képesek. Ezek tehát mechanikai akadályok, melyeket csak mechanikus módon lehet kezelni.

A DSGM nagyon sok esetben jelenthet megoldást az agyi eredetű mozgászavarokon (összefoglaló néven: infantilis cerebral paresis ICP) túl, például a magzati életben felvett tartási rendellenességekkel küzdők, a mozgásfejlődésben megkésett gyermekek számára, vagy ortopédiai problémák (pl.:pes adductus, dongaláb, gerincferdülés, csípőficam) esetén, de felnőtteknél reumatológiai megbetegedések, mozgásszervek baleseti sérüléseinek utókezelésére is alkalmas.

A terápia nagy előnye, hogy szakgyógytornász végzi, így a szülő mentesül a kezelések terhétől, kevesebb alakalom is megfelelő eredményt ígér. A terápiához a szülő kezdeményezésére a Dévény Alapítványon keresztül lehet hozzájutni, akik ügyelnek az általuk képzett terapeuták felkészültségére (csak végzett gyógytornászként lehet terapeuta minősítést szerezni ma már).

Magam elkötelezett Dévényes vagyok, mivel hipotón izomzatú kislányom, aki ennek következtében rendkívül koordinálatlan mozgással és nagyon csúnya csámpás lábakkal rendelkezett, kicsit későn, két és fél évesen, a csoportos gimnasztikára járt két tanéven keresztül, majd öt éves korától ritmikus gimnasztikázott és Felnőtt Válogatott versenyzőként számos nagy nemzetközi versenyen vehetett részt.