Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Ha csuklik a baba PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csányi Nikolett   

altA szülők gyakran meglepődnek, amikor az újszülött babák elkezdenek csuklani, és aggódva kezdenek el azon gondolkozni, hogy mit tehetnének ellene, hogyan szüntethetnék meg. Valójában a csuklás nem zavarja a kicsiket, nem érdemes különösebb módszereket bevetni ellene. Általában ha a babát zavarja a csuklás sírva fakad, és a csuklás megszűnik.

A babák csuklásának nincs köze a lélegzetvételhez, hanem egy úgynevezett vegetatív reflex, melyet a rekeszizom ingerlése vált ki. A babák már az anyaméhben is csuklanak, és itt egyáltalán nem vesznek még levegőt.

Állítólag a méhen belüli csuklás edzi a rekeszizmot a későbbi levegővételre. Főleg szopás után, de fürdetés, tisztába tétel közben is jelentkezhet a csuklás.  Kevésbé zavarja az újszülöttet, a csecsemőt, mint a nagyobb gyermeket vagy a felnőttet: el tudnak közben aludni és így a csuklás meg is szűnik; vagy szopás közben is abbamarad.

Szokás az, hogy a csukló újszülöttnek teát adnak. Erre csak akkor lehet szükség, ha a csuklások komoly bukások sorozatához vezetnek, ami már veszélyeztetheti a szopott adag gyomorban maradását. De ebben az esetben is a víz adása célravezetőbb lehet, mint a teáé (ha mégis teát adunk, azt sose cukrozzuk meg az újszülöttnek). Sajnos elég elterjedt az a "népi" módszer, hogy a csukló babának a szájába citromlevet csorgatnak. Ettől szegény úgy meglepődik, hogy abbahagyja a csuklást. Ez azonban elég drasztikus beavatkozás.

Levegőztetés közben, ha elkezd csuklani a baba, gondolnunk kell arra is, hogy nem fázik-e? Ilyenkor érdemes megtapintani a homlokát, és ha azt a szokásosnál hidegebbnek érezzük, feltehető, hogy emiatt kezdett el csuklani, ezért érdemes rátenni egy újabb takarót. Egyébként is célszerűbb a levegőztetésnél több takarót vinni magunkkal, mivel séta közben gyorsan változhatnak a hőmérsékleti viszonyok (szelesebb utcába fordulunk, kisüt, elbújik a nap stb.) és ezekhez gyorsabban lehet igazodni a takarók variálásával, mint - az otthon is körülményes - ruha ráadásával.

 

Kapcsolódó cikkek:

A büfiztetés tudománya
Csecsemőkori refluxbetegség
Refluxos? Vagy mégsem?
Hasfájás