Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Beszédindulás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csányi Nikolett   

altA beszédindulás időszaka az egyik legszebb korszak a szülők életében. Öröm és büszkeség, amikor az apróságok kimondják első szavaikat.

Természetesen mindenki szeretné, ha minél többet és minél szebben beszélne a gyereke. Nem szeretem a beszédfejlesztés szót, mert ebben a korban normál fejlődés esetén nem érdemes „fejlesztésről” beszélni. De lássunk néhány tippet és ötletet, hogy mivel csinálhatunk kedvet a gyerekek a beszédhez.

A klasszikus, „Látod drágám, ez itt egy kifli. Na mondd szépen, hogy kifli.”, típusú biztatást nem érdemes erőltetni. Túl katonás, nem életkornak megfelelő, és esetleg elbátortalaníthatja a kicsiket a túlzott elvárás. Inkább érdemes játékosan, a babák kíváncsiságát felkeltve kedvet csinálnunk. 

Pindur-tippek:

Utánozunk állathangokat, ha kedvük van a kicsiknek, akkor ők is be fognak kapcsolódni. Ha képeskönyvet nézegetünk, a megfelelő állatnál mondatjuk a megfelelő hangot is, vagy esetleg játszhatunk műanyag állatkákkal.

Utánozzuk az óra(tik-tak) vagy a harang(bimm-bamm) hangját, kísérjük mozgással is, billegjünk, ingassuk a fejünket, vagy hintáztassuk a babát a ritmusra akár.

A beszédindításban nagy szerepe van a mondókáknak és a daloknak. Érdemes feleleveníteni gyerekkorunk mondókáit. Pl.: Csiga-biga gyere ki…, Kiskacsa fürdik, Csipp-csipp csóka, stb. A falusi hangverseny című Szabó Lőrinc vers is ideális ebben az életkorban, a gyerekek nagyon szeretik, szívesen utánozzák benne a hangokat. Énekeljünk sokat!

Ne használjuk bonyolult kéréseket, utasításokat. Igyekezzünk röviden és érthetően fogalmazni, ha szeretnénk valamit. Add ide, kérem szépen, gyere ide, ülj ide, kérem a kezed, stb.

altLegyen mindennapos a képeskönyv nézegetés! Nevezzünk meg benne állatokat, tárgyakat. Esetleg rövid történeteket is mondhatunk a képekről.

Játszunk szituációs játékokat is. Pl. kopogjunk az ajtón: Kipp-kopp, ki kopog? stb.

A bábozás is ösztönözheti a kicsiket a beszédre azontúl, hogy mókás időtöltés.

Nem érdemes bébinyelvet használni, felesleges. A szépre mondhatjuk nyugodtan, hogy szép a ”csecse” helyett…

Ne nevessük ki, ne gúnyoljuk ki a kicsiket, ha valamit rosszul ejtenek ki, rosszul mondanak.

És főleg, ne görcsöljünk rá a beszédre. Minden baba a maga ütemében fejlődik. Nem érdemes méricskélni, szavakat számolgatni, más gyerekekhez hasonlítani. Csak felesleges terheket rakunk magunkra, ahelyett, hogy élveznénk ezt az izgalmas korszakot.

Kapcsolódó cikkek:

Beszédfejlődési útmutató

A szókincs fejlődése

Énekeljünk!

Mondókák az első évben

Mondókák a második évben