Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Levegőztetés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Burján Judit   

Mi ez? Hiszen mindenki viszi utcára csemetéjét? Hát persze, de a levegőztetés nem feltétlenül a boltba és postára tartó kötelező köröket jelenti. Egy őszi-téli születésű baba esetében merül fel elsősorban, hogy mikor mehet először levegőre, utcára, és mennyi időre. Nincs kötelező szabály!

alt Csecsemőkorban az idegrendszer lendületesen fejlődik, működése oxigén igényes. A friss levegő, a nyugalom jó hatással van a csecsemőkre. A levegőztetés tehát nem azonos a tömegközlekedéssel és az ügyintézéssel! Járműveken, boltban, postán és plázákban nagyon sok - nem feltétlenül pozitív - inger ér minket és kicsinyünket, és a levegő sem a legtisztább. Ha szeretnénk biztosítani gyermekünknek a nyugodt levegőzést, akkor ezt külön programnak kell tekinteni.

Az első hetekben nyugalmat jelenthet babának és mamának egy babakocsis séta a parkban, ráadásul ha a kicsi megszereti, és napirendjét úgy alakítjuk, hogy alszik a levegőztetés alatt, akkor a program apára is rábízható, így időt nyerhetünk egy kis házi munkára vagy éppen egy kis pihenésre, fürdőre, hajmosásra ... , bármire ami az első hónapokban luxus időtöltésnek minősül.

 Persze, nem kell feltétlenül elindulni a babával, ha megtehetjük, hogy kertben, vagy erkélyen, teraszon biztosítjuk számára ezt a programot. Őszi-téli időszakban az öltözködésre, nyáron a folyadékpótlásra kell fokozottan ügyelni. Ahogy változik a napirend és kicsink egyre többet van ébren a séták egyre mozgalmasabbak lesznek, és alkalmat adnak beszélgetésre, tapasztalatgyűjtésre (hogyan jön elő a csiga a csigaházból, esőben honnan kerülnek elő a giliszták és milyen nyomot hagy a cipőnk a pocsolyába lépés után).

A levegőztetés, tehát hasznosságát tekintve változatlan, de program jellegét, időtartamát tekintve változik, alkalmazkodik családunkhoz, lehetőségeinkhez mind időtartamát, mind helyszínét tekintve. Később a hétvégi kirándulások is helyettesíthetik! Pihentető, tartalmas, kellemes sétákat és kirándulásokat kívánunk mindazoknak akik időt szakítanak egy kis levegőzésre!