Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

A fürdetés praktikái 1. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csányi Nikolett   

altKi ne emlékezne babája első fürdetésére? Amikor a síró, remegő, piros gyermeket belerakta a vízbe és arra gondolt, hogy ez lehet, már kimeríti a gyerekbántalmazás fogalmát… Hát igen, az első pár hétben a babák nem élvezik annyira a fürdést, de szép lassan, ha kellő óvatossággal, finomsággal kezeljük a kérdést, elkezdik megszokni és megszeretni. És a hangsúly itt nem a megszokáson, hanem a megszeretésen van. Hiszen fürödni jó!

 Mielőtt rátérnék a technikai elemekre, nézzük át röviden, mi is a fürdés élettani jelentősége! Testünk felszínét a külvilág szennyeződéseitől, a bőrön át kiválasztódó salakanyagoktól, bomlástermékektől egyaránt meg kell tisztítani. Ezzel óvjuk a szervezetünket a bőrön át bejutó kórokozóktól, valamint az elhalt sejtek eltávolításával megkönnyítjük a bőrlélegzést. A csecsemők bőre sokkal sérülékenyebb, mint a későbbi életkorokban. Azok a hatások, amiket később észre sem veszünk csecsemőkorban súlyos betegségeket, bőrgennyesedést okozhatnak. A csecsemők és kisgyermekek bőre tehát gondos ápolást igényel.

altAz a legszerencsésebb, ha sikerül elérnünk, hogy a fürdés a nap egyik fénypontja, várva-várt eseménye legyen gyermeknek és felnőttnek egyaránt. Fontos az is, hogy a fürdetés a gyerekünk napirendjébe illeszkedő szokássá váljon. „Szokás” és örömforrás ezek nem feltétlenül egymásnak ellentmondó fogalmak, sőt! A fürdés remek lehetőség arra, hogy a babák anyával, vagy apával meghitt kettesben (vagy hármasban) együtt legyenek. Kiváló lehetőség lehet ez például az apa-gyermek kapcsolat kialakítására. Valamint minél jobban megismeri gyermekünk a fürdés naponta ismétlődő mozdulatsorait, tárgyait annál több lehetősége lesz az együttműködésre, ami az első lépés az önállósodás felé.
Na de, ne szaladjunk ennyire előre, nézzünk pár gyakorlati tanácsot, mire figyeljünk oda az előkészítésnél.

  • A fürdetés időpontját úgy válasszuk meg, ami a baba ritmusának megfelelő, ha mindig alvásból ébresztjük fel, akkor nem csoda, ha nyűgös és ellenálló lesz közben.
  • A megfelelő időpont kiválasztásnál azt is gondoljuk át, hogy nekünk mi a legmegfelelőbb, melyik az az időpont a napunkban, amikor zavartalanul tudunk a babára figyelni.
  • Ha megtaláltuk a legmegfelelőbb időpontot, akkor tartsuk is magunkat hozzá, a babák gyorsan megtanulják, hogy mikor van itt a fürdés ideje.
  • Az újszülöttek hőszabályozása még nem tökéletes, hamar lehűlnek, minden eszközt készítsünk a kezünk ügyébe.
  • Soha egy pillanatra se hagyjuk felügyelet nélkül a babát a pólyázón, vagy a kádban. Még akkor sem, amikor nagyon kicsi és nem mozgékony! A háton fekvő csecsemő is lecsúszhat a pólyázóról, magára ránthat valamit, stb.
  • A tárgyak odakészítése azért is fontos, mert így minden időnket és figyelmünket a babára tudjuk fordítani. És higgyük el, ezt a zavartalan odafigyelést élvezni fogja és meghálálja.
  • A fürdetéssel kapcsolatos „bolygatást” (vetkőzés, öltözés, törölközés) a kicsi babák nem élvezik, el kell telni néhány hónapnak, hogy megszeressék. Legyünk türelmesek!

Mire figyeljünk a helyiséggel kapcsolatban, ahol fürdetünk?

A babának teljesen mindegy, hogy a fürdőszobában vagy a szobában fürdetünk egy műanyag kádban, az viszont lényeges, hogy lehetőleg mindig ugyanott fürdessünk.
Törekedjünk arra, hogy mi is kényelmesen érezzük magunkat fürdetés közben: vidám, laza mami/papi már fél siker!
Az újszülöttek még fázékonyabbak, mint a nagyobb gyerekek, ezért az első élethetekben 24-25 fokos helyiségben fürdessünk. Később, 4-5 hónapos kortól, már elég, ha a helyiség ugyanolyan meleg, mint a lakás többi része.
Milyen eszközök kellenek a fürdetéshez? (Amit célszerű odakészíteni egy tálcán, hogy minden kéznél legyen.)

- olaj és vatta– amivel a hajlatokat tudjuk kitisztogatni a fürdés előtt

- hajkefe, fésű, sampon

- fürdetőkrém

- tiszta ruha/pizsama, pelenka, popsitörlő – ezt azért nem kell nagyon közel tenni a kádhoz, mert ha vizes lesz, akkor vehetünk elő újat

- mosdókesztyű

Hány fokos legyen a fürdővíz?

Újszülöttkorban a 37 fokos víz az ideális, később már lehet néhány fokkal hidegebb, akár 33-34 fokos is, ha a gyerek jól érzi magát benne. Minél kisebb a különbség a víz és a levegő hőmérséklete között, annál kevésbé fog fázni a fürdés után.

Ne felejtsük el, hogy nagy egyéni különbségek lehetnek a gyerekek között, hogy melyikük milyen vízben érzi jól magát. Van, aki jobban szereti a melegebb vizet és van, aki kevésbé. Bizonyos szituációkban is eltérőek lehetnek az igények: betegség után vagy átfázva a melegebb víz jobban eshet.

A fürdővizet célszerű 1-2 fokkal melegebbre készíteni, mert amíg levetkőztetjük gyermekünket, annyit úgyis hűl a víz.

Ha bizonytalanok vagyunk a hőfokot illetően, akkor használjunk vízhőmérőt! A vízhőmérőt mindig a vízben olvassuk le, hiszen, ha kiemeljük a vízből, akkor már nem a víz, hanem a levegő hőmérsékletét fogja mutatni.

Mennyi legyen a víz mennyisége?

Kezdetben kevés víz is elég, kb.10-15 cm víz elég is, a legtöbb újszülött nem is nagyon érzi jól magát a nagyon sok vízben. Ha félünk a kád csúszásától, akkor tegyünk a kád aljára egy textilpelenkát és nem fog csúszni.

Később, ahogy nő a baba, több vizet is engedhetünk a kádba, hogy jól lehessen benne pancsolni, fröcskölni.


Azt hiszem meg is vagyunk az előkészítéssel!

A fürdetés részletes menete, a biztonságos fogások, a következő fürdős cikkben lesznek olvashatóak hamarosan!

Kapcsolódó cikkek:

A fürdetés praktikái 2

A fürdetés praktikái 3