Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

A fürdetés praktikái 2. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csányi Nikolett   

altAz a gyermek, aki szeret fürödni, az nem csak a fürdéssel barátkozik meg, hanem megtanul együttműködni a felnőttel, megtanul eligazodni a világban, megtanulja a tárgyak rendeltetését, és tulajdonképpen megteszi az első lépéseit az önállósodás felé. Fontos, hogy fürdés közben partnerként tekintsünk a még egészen kicsi gyerekre is. Mindig mondjuk el neki, hogy mit fogunk vele csinálni, hogy mi fog történni vele a következő percekben, Ezzel azt erősítjük benne, hogy fontos számunkra és hogy azt szeretnénk, hogy jól érezze magát.

Hogyan tudjuk ezt a legkönnyebben elérni?
Lássuk, hogyan kell fürdetni! Praktikus tanácsok következnek az újszülöttek, illetve a nagyobbak fürdetésével kapcsolatban.
•    Bármilyen korú is gyermekünk midig törekedjünk arra, hogy biztonságban érezze magát fürdés közben. Mindig mondjuk el neki mi fog vele történni, hogy ne érje meglepetésként.
•    Az újszülöttek még nem tudják megtartani a fejüket, tehát karba vételkor nem csak a törzsüket kell alátámasztani, hanem a fejüket is.
•    A harmadik-negyedik hónaptól kezdve már elég, ha a vállánál és az ülepénél tartjuk.
•    Nagyobb gyerekeket, akik már tudnak ülni, mindig a vállizület közelében, ill. a törzsénél fogva emeljünk fel. Ha a karjait fogjuk meg, az könnyen kificamodhat.
•    Kicsi gyerekeknél fontos a hajlatok tisztán tartása. A legegyszerűbben ezt úgy tudjuk elérni, ha olajba mártott vattával kitörölgetjük belőlük a szennyeződést fürdés előtt. A hajlatok tisztogatásánál legyen mindig ugyanaz a sorrend, hogy gyermekünk megszokhassa. A legpraktikusabb sorrend: fej, nyak, kar, láb combig, köldök, alhas, lágyékhajlat, nemi szerv, végbélnyílás.
•    Minden hajlat tisztításakor használjunk új vattacsomót.
•    A testnyílások tisztogatásának szabályai:
A szemrésnél kezdjük az arc tisztogatását. Ezt csak akkor kell, ha váladékos, más esetekben felesleges.
A szemrés után az orr környékének tisztítása következik. A gyermek fejét a homlokára helyezett kezünkkel rögzítsük. Az orrba soha ne nyúljunk bele, csak a környékét kell megtisztítani. Ha belenyúlunk megsérthetjük a nyálkahártyát.
A következő lépés a fület tisztogatása. Itt is csak a külső hallójáratokat kell megtisztítani. A hallójáratban levő csillószőrök kisodorják a szennyeződést, és azt akkor kell eltávolítani.
A szájüregbe belenyúlni szigorúan tilos! Ha bármi rendelleneset látunk mutassuk meg előbb a gyerekorvosunknak.
Az arc után a nyakráncokat érdemes kitörölni, majd a felső végtag ráncait.
A köldököt akkor kell elkezdeni tisztítani, ha már száraz, behúzódott. Ez körülbelül a harmadik hónaptól esedékes.
Ezután következhet az alsó végtag, az alhas és a lágyékhajlat.
A nemi szervek tisztogatásánál is gondosan kell eljárni. Fiúknál meg kell tisztítani a pénisz és a herezacskó közötti ráncot is. Lányoknál nem szabad benyúlni a szeméremrésbe, gondosan ügyeljünk rá, hogy se krém, se hintőpor ne jusson bele.
Az utolsó feladat a végbélnyílás. Itt fontos, hogy felülről lefelé haladjunk, Különösen lányoknál kell ügyelnünk arra, hogy nehogy széklet kerüljön a szeméremrésbe.
•    Ha készen vagyunk a tisztogatással, akkor kezdődik a fürdés. Kicsi gyerekeknél a fürdetőkrém használata a legpraktikusabb, ami nem tartalmaz semmiféle illatanyagot, mesterséges adalékot. A krémezést a fejnél kezdjük, és onnan haladjunk lefelé. Kipróbálhatjuk a mosdókesztyűt is, azzal könnyebben tudunk krémezni, majd a krémet lemosni.
•    Fontos, miközben fürdetünk, mondjuk gyermekünknek is, hogy mit csinálunk éppen. Ez kicsit olyan, mintha magunkban beszélnénk…
•    Mikor leöblítettük róla a krémet (esetleg szappant), akkor ki is vehetjük a kádból, hogy megtörölgessük. A törölgetésnél, mint eddig felül kezdjük, és lefelé haladjunk. Figyeljünk oda, hogy a hajlatokat mindig töröljük szárazra, nehogy kisebesedjen, begyulladjon.
alt•    A fürdetésbe férjen bele egy kis pancsolás és játék is.


Egy alapos fürdés után a babának jól fog esni egy nagy alvás, nekünk meg egy kis pihenés.


A fürdéssel kapcsolatos témánk, következő és egyben utolsó részében a fürdésben rejlő pedagógiai lehetőségekkel foglakozunk majd.

Kapcsolódó cikkek:

A fürdetés praktikái 1

A fürdetés praktikái 3