Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Járóka vagy hempergő? - hol töltse idejét a baba PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Burján Judit   

altMinden baba életében eljön a pillanat, amikor kinövi a kiságyat. Mit tehetünk ilyenkor? Két választásunk van: beszerzünk egy járókat vagy kialakítjuk a hempergőt.

A járóka előnye, hogy magára hagyhatjuk benne a kicsit a szobában és a a lakás különböző pontjaira helyezhető szükség szerint, így védett körülmények között részese lehet a családi életnek. Hátránya, hogy ugyanazt a bezártság élményt adja, mint a kiságy csak nagyobb, komfortosabb formában. A járókához szokott gyerekek nincsenek balesetveszélynek kitéve és kezdeményező képességüktől sem kell tartani.

A hempergő nagy szabadságot biztosít és teret ad az önálló ötleteknek, ami bizony nagyobb odafigyelést igényel. A hempergő az a biztonságosan elkerített szabadtér, melyben a baba szabadon mozoghat, játszhat, ismerkedhet a térrel és saját lehetőségeivel. A gyerekszobának akár teljes területe felhasználható ha nincs benne veszélyforrás (feldöntehető virágállvány, akvárium, játékpolc, a fűtőtest elkerítve) a bútorok esetleg a falhoz vannak rögzítve. Talán sokaknak furcsa ha egy baba a szoba padlóján fekszik egy megfelelő szőnyegen vagy takarón, de ez a környezet inspirálja a kicsiket a mozgásra, a felfedezésre.

altMikor érdemes kipróbálni ezeket a lehetőségeket? Ha a kiságy nyújtotta mozgástér már kicsi, mert körbe-körbe forog a hátán és az ágynak minden pontját „bejárja”, ekkor már oldalára is tud fordulni, esetleg hátról hasra és onnan vissza is fordul. (Nem javasoljuk a franciaágyon való hosszas időtöltést, a keményebb felület jobban segíti a mozgást, és veszély nélkül egy pillanatra sem lehet itt magára hagyni a kicsit.) Ha az alvás-ébrenlét arány már eltolódott az ébrenlét irányába, a baba figyelmét már a tárgyak felfedezése köti le, és szükségünk van némi időre a házi munkák elvégzéséhez, amit szemünk fénye önálló játékkal tölt el.

Természetesen nem lehet játékok nélküli üres tértől várni az önálló tevékenykedést. Játékokat kell a pici köré helyezni olyan távolságra, hogy egy kicsi küzdelem árán elérhetőek legyenek. Vigyázat, nem kell túl sok színes tárgy, és nem kell, hogy feltétlenül zenéljen vagy sípoljon, mert az egyszerű funkciók fejlesztéséhez egyszerű tárgyak is elegendőek. Fontosabb, hogy a játékok cseréje mindig újabb elfoglaltságot jelentsen! Nagyobb „tereptárgyak” izgalmassá tehetik a teret (párnák, nagyméretű plüssállatok, textilhenger).

A hempergőben eltöltött idő kedvez a mozgásfejlődésnek, az önálló játéktevékenység kialakulásának, a kezdeményező képesség, bátorság fejlődésének. A hempergőben való tartózkodás ideje beilleszthető a napirendbe, nem kell tehát egész nap a leterített hempergő szőnyeget kerülgetni vagy zokniban járni. Természetesen nevelési kérdés a választás a két megoldás között, vagy azok kombinálása.

altAki egy temperamentumosabb gyerek anyukája valószínűleg jobban jár a hempergős megoldással, míg egy nyugodtabb babát sokáig kielégítenek a járóka nyújtotta lehetőségek. Egy másik aspektusból nézve, aki egy önállóbb, kezdeményezőbb, bátrabb gyerkőc mamijaként tudja jobban elképzelni a napokat és kellő nyugodtsággal kezeli a későbbiekben is a gyermeki ötletek megvalósulását, természetesen jól választ a hempergővel. Ha azonban a nagyobb nyugalmat igényelsz a házi munkáid végzése alatt, akkor a járóka is jó megoldás egy darabig.

Bármelyik megoldást is választod, a végén minden apróság elindul és birtokba veszi az egész lakást!