Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Hányszor és mennyit alszanak a kicsik? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Burján Judit   

altAz alvás (Pavlov meghatározása szerint) egy védőgátlás, mely kiterjed az agykéregre és a kéreg alatti területekre, tehát az idegrendszer védekező mechanizmusa a kifáradás ellen. Az alvásszükséglet minden életkorban más, és újszülöttkortól felnőttkorig folyamatosan csökken. Az életkori igényeken belül nagyok az egyéni különbségek.

Az újszülöttek alvásigénye azért igen magas, mert idegrendszerük még fejeletelen, teherbíró képessége alacsony, így gyorsan kifárad az ingerek hatására. Ebben az életkorban nincs éles határ alvás és ébrenlét között. Teljes éberséget az étkezések előtt tapasztalhatunk, majd jóllakottan újra mélyen elalszik az újszülött. Hosszú alvási periódusában azonban gyakoriak az átmeneti, ugynevezett félig éber állapotok.

Két-három hónapos korban már megfigyelhető egy ritmus, mert a baba vagy étkezések előtt, vagy étkezések után éber 10-20 percig. Az étkezést megelőzően általában nyugtalan, sírós az éhes baba, de étkezés és böfizés után nyugodt szemlélődő lehet. Ezek az ébrenléti szakaszok növekednek, mert a kicsik minél kevésbé fáradékonyak, annál inkább képesek ismeretszerzésre, tanulásra felhasználni az időt.

Érdemes a rájuk bízni alvás-ébrenlét ritmusának szabályozását. Fél éves kor körül sok kisgyerek, az éjszakai alváson kívül kétszer-háromszor igényli az alvást napközben. Nem érdemes azon erőlködni, hogy egy hosszabb ebéd utáni alvásra váltsuk a rövidebb alvásokat, mert természetes módon eljön ennek is az ideje kb. másfél-két éves kor körül.

Az éjszakai alvás nem csak az idegrendszeri éréstől, de a babák bioritmusának alakulásától és testsúlyuktól is függ. Alacsony testsúllyal született babák hosszabb ideig igénylik az éjszakai étkezéseket, mint vasgyúró társaik. A bioritmus alakulását a szülők is segíthetik, ha este elcsendesednek a baba körül és a világítást is visszaveszik, még akkor is ha ők maguk még nem tudnak esetleg aludni.

altA fáradt gyerek, minden életkorban képes elaludni világos, zajos helyeken, kényelmetlen testhelyzetekben, de alvása ekkor nem elég mély, így nem kellően pihentető. Az alvásdeficit a kicsiknél is figyelemzavart okoz, így zavarja az elmélyült megismerő tevékenységet, ismeretgyűjtést, ami fejlődésük mozgatója.

Az egyéni alvásszükséglet egy életkori csoporton belül is eltérő. Az a gyerek, aki egyéni alvásszükségletének megfelelő ritmusban, kellő ideig alszik, nem tiltakozik az elalvás ellen, nyugodt az alvása és magától ébred. A nyugodt alvás jellemzője, hogy a kicsi elengedett, de nem teljesen tónustalan, mert ez a túlfáradt gyerekekre jellemző. A nyugtalanul alvó baba gyakran az ágy egyik sarkában összehúzza magát és forgolódik, testtartása csak rövid időre elengedett. Az alábbi táblázatban taláható az átlagos alvásszükséglet és alvásigény (az alvások számában az éjszakai alvás is benne van)

Életkor

Napi alvásszükséglet

Napi alvási periódusok

0-6 hét

19-22 óra

6 és 10

2 hó

18-20 óra

6 és 8

2-5 hó

16-18 óra

4 és 6

6-9 hó

14-15 óra

4

10-18 hó

13-15 óra

3

19-24 hó

12-14 óra

2 és 3

2-3 év

12-14 óra

2

4-5 év

12-13 óra

2

6-7 év

12 óra

1 vagy 2

 Kapcsolódó cikkek:

Az altatásról 1.

Az altatásról 2

Altató

Nehézségek a lefekvés körül

Mindenkinek jó éjszakát

Gyermekeink álomvilága

Rémálmok

Éjjeli felriadás - Pavor nocturnus