Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Az altatásról 1. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csányi Nikolett   

Ahogy a babák nőnek és fejlődnek úgy változnak alvási szokásaik is. Alábbi rövid ismertetőnkkel segítséget szeretnénk nyújtani, hogy könnyebben eligazodj a babák alvási szokásaiban. Mai írásunkban az első év alvási szokásait ismertetjük!

alt0-2 hónapos korig

A megszületést követően 1-2 órán keresztül a babák is éber, aktív állapotban vannak, majd a legtöbb újszülött végigalszik egy egész napot. Ezt követően az jellemzi az újszülötteket, hogy szinte bárhol és bármikor el tudnak aludni, ha álmosak. Gyakori jelenség az is, hogy a kicsik felcserélik a nappalt az éjszakával, azaz nappal alszanak és éjszaka lesznek éberebbek. Ebben az életkorban rövid alvás-ébrenlét ciklusok váltják egymást 24 órán belül. Az alvás egy napból kb. 17 órát tesz ki. Már ebben az életkorban is álmodnak a babák! Ha figyelmesen szemléled a babádat azt is fogod látni, hogy álmában mosolyog, fintorog, cuppog, szopó mozdulatokat végez.

Ebben az időszakban tanulják meg a mamák értelmezni babájuk reakcióit. A legfontosabb tehát a figyelés, a nyitottság. Ez az egymásra hangolódás időszaka. A szülőkkel együtt alvó baba alvási ciklusai rövidebbek, gyakrabban szopik. Ennek nyilvánvalóan vannak előnyei és hátrányai. Mindenki habitusára, elképzeléseire bízzuk a döntést, hogy a babával együtt alszik-e vagy külön.

Pindur-tippek:
A babát ha nyugtalan a testközelség könnyen megnyugtatja, hiszen a megszületést megelőző hónapokban ehhez volt hozzászokva, ez jelenti számára a biztonságot.

Ha nyugtalan vedd ölbe, simogasd, kipróbálhatod a hordozókendőt is.

Kipróbálhatod továbbá a bebugyolálást, vagy a pólyát. Előfordulhat, hogy a babát zavarja a nagy tér. (Ha belegondolsz ez jogos, hiszen jóval kisebb helyhez szokott...) Az is segíthet, ha köréteszed a szoptatós párnát.

3-5 hónapos korig

Sok baba (de nem mindegyik!) meglepően nyugodt ebben az időszakban, gyakori az is, hogy átalusszák az éjszakát. Természetesen nagyon sok gyerek nem alussza még át az éjszakát ilyen idősen, az is teljesen normális.
A babák nyitottabbak, figyelmesebbek lesznek. A környezetük egyre inkább felkelti a figyelmüket.

Pindur-tippek:
Ebben a korban már zavarhatják a zajok, vagy az erős fény a baba alvását. Ha lehet ne abban a szobában aludjon, ahol a tévé van.

Segít az elalvásban, ha szokásokat, rítusokat alakítotok ki és ezeket be is tartjátok. (Pl.: éneklés, simogatás, kedvenc plüss, stb.)

Ha éjszaka még eszik a baba, akkor is tudatosítsd benne, hogy ez az időszak nem a játéké. Ne kezdjetek el játszani evés után! Egy gyors pelenkacsere és jelezd, hogy az alvásé a főszerep.

Ne legyen túl meleg a hálószbában (20-21 fok az ideális).

Betegség esetén figyelj arra, hogy ne eldugult orral tedd le aludni, fekvés előtt javasolt egy orszívás.

alt6-12 hónapos korig

Fél éves kor körül a nappali események hatása már meglátszik az éjszakai alváson is. Ha a baba napja zsúfoltabb volt, mint általában, vagy valami rendkívüli történt vele, vagy megijedt valamitől, akkor előfordulhatnak éjszakai felriadások. Nyolc –kilenc hónapos kor körül (a szeparációs szorongás időszakában) különösen megviselheti a babát, ha a mamája másra bízza. Betegség, vagy a fogzás is oka lehet az éjszakai felébredéseknek.

Pindur-tippek:
Ha felsír a baba, ne vedd fel azonnal. Próbáld meg úgy megnyugtatni, hogy közben az ágyában marad és te beszélsz hozzá, megsimogatod.

A lefekvés előtti órákban ne végezzetek semmi olyan tevékenységet, ami felvillanyozza a babát.

Kapcsolódó cikkek:

Az altatásról 2

Hányszor és mennyit alszanak a kicsik?

Altató

Nehézségek a lefekvés körül

Mindenkinek jó éjszakát

Gyermekeink álomvilága

Rémálmok

Éjjeli felriadás - Pavor Nocturnus