Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Le a földre! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csányi Nikolett   

altHa a baba már oldalára, majd a hasára tud fordulni, akkor elgondolkozhatunk azon, hogy kialakítsunk számára egy játszóhelyet a lakásban. Sokan esküsznek a rácsos hempergőre, de ha nem vágyunk ilyesmire, akkor mi magunk is „elkeríthetünk” egy részt csemeténk számára. Természetesen arra készüljünk fel, hogyha nem elkerített hempergőt, hanem csak játszószőnyeget rendszeresítünk, azt gyermekünk el fogja hagyni, és az egész szobát (lakást) saját terepének tekinti majd.

Számos előnye van a „hempergőnek”. Egyrészt a földön van, és ugyebár onnan már nem lehet lejjebb esni, szóval kifejezetten biztonságos. A nagymozgás fejlődésre is nagyon jó hatással van, hiszen a babának van elegendő tere és lehetősége, hogy próbálgassa tudását.
Mire érdemes odafigyelni?

altFontos, hogy a játszórész alja kellően kemény legyen, hiszen süppedős aljzaton nehezebb a mozgás, valamint balesetveszélyesebb is. Bőven elég egy szőnyegvastagságú textil a földre!

Ne rakjuk tele a játszóhelyet túl sok játékkal, hiszen a túl sok inger sem jó. Elég néhány játék, amit rendszeresen cserélünk. A játékok cseréje fenntartja a kedvét is a hempergőben való játékhoz, biztosítja számára az új ingereket. Esetleg érdemes arra is odafigyelni, hogy minél többféle anyaggal találkozzon gyermekünk (fa, fém, műanyag, textil, stb.).

Ne felejtsük el, mindig az a legjobb játék, ami nem játék! A gyerekek kiválóan eljátszanak kiürült samponos, testápolós flakonokkal, ásványvizes palackokkal, műanyag tálkákkal, poharakkal.

Adhatunk a babának olyan játékokat, amelyek mozgásra ösztönzik. Ennek a célnak kiválóan megfelel egy labda, amit lehet gurítani, rugdosni, nyalogatni, utána mászni, és így tovább.

Ha már mászik csemeténk, akkor építhetünk számára „akadálypályát” is. Összehajtogatott takarókból, párnákból készülhet a pálya, amin aztán próbálkozhat gyermekünk kedvére!

A még járni nem tudó gyermekünket ne tegyük bébikompba, hiszen ez a mozgásfejlődését nem segíti, sőt károsan befolyásolhatja.

altHa a lakásunk mérete lehetővé teszi, akkor egy hinta felszerelése jó szolgálatot tehet, már az egészen kicsik is jól érzik benne magukat.

És a hempergő bevezetésével eljött annak is az ideje (ha eddig még nem tettünk meg), hogy „baba-biztossá” tegyük a lakást. Figyeljünk oda, hogy a konnektorok ne legyenek elérhetőek! Jó szolgálatokat tehetnek a fiókokat, szekrényeket lezáró babazárak. A törékeny dolgok sem biztos, hogy jó helyen lesznek az alsó polcokon mostanában… Alapvetően azt gondolom, hogy az egész lakást nem kell átrendezni, hiszen a babának azt is meg kell tanulnia, hogy vannak dolgok, amihez nem szabad nyúlnia. Az saját vérmérsékletünktől függ, hogy mennyi türelmünk van ennek tudatosításához.

Érdemes gyermekünk számára egy külön játszóhelyet kialakítani és kedvet csinálni számára az ottani játékhoz. A gyerekek fejlődésének egyik kulcsa az önálló játéktevékenység, valamint az a kis szabadidő, amit ennek segítségével szerez az anyuka is nagyon jól tud esni.

Kapcsolódó cikkek:

Járóka vagy hempergő - hol töltse idejét a baba

Önállóan játszani