Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Növekedési ugrás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csányi Nikolett   

altMikor még picik a babák, az ember lánya igyekszik, izgul, figyel reménykedik. Éppen rendezné a sorait, kezdene kialakulni valami rendféleség a baba életében, mikor újra felbolydul minden, a baba sírós, nyűgös, gyakrabban kér enni, nyugtalan… A baba éppen kezdett beállni egy evés-alvás ritmusra, de hirtelen ez a rend borul, a baba szemmel láthatóan éhes, szinte egész nap enne, sírós. A friss anyuka kétségbe esik és azon kezd el gondolkodni, hogy mit ronthatott el? Nos, van egy remek hírem: semmit, csak éppen zajlik az ún. növekedési ugrás.

Mi is a növekedési vagy fejlődési ugrás?

A baba fejlődésében eljött egy olyan pillanat, mikor tápanyagigénye gyakorlatilag egyik napról a másikra megugrik. Ezek a növekedési ugrások leggyakrabban a 2 hetes, 6 hetes, 3 és 6 hónapos babáknál figyelhetőek meg. Később is lesznek ilyen fejlődési ugrások, csak akkor kevésbé észrevehetően, hiszen akkor már nem csak a tejtermeléseden múlik a gyerek éhségérzete. Sok anyuka ezeknél a fejlődési ugrásoknál esik kétsége és gondolja úgy, hogy „nincs elég teje”, és elgondolkozik a tápszeres kiegészítésen.

A megoldás pedig ennél jóval egyszerűbb: a fejlődési ugrások alatt hagyni kell a babát annyit szopni, amennyit csak szeretne, és akkor a tejtermelés emelkedni fog és meg fog felelni a növekvő igényeknek. Ha sír, ha éhesnek tűnik, ha nyűgös, tegyük mellre! Hagyjuk annyiszor, annyit és olyan hosszan szopni, ahogy csak ő akarja! Ha így teszünk, akkor a mi „ügyes” gyerekünk beállítja magának ezt a növekvő mennyiséget, hiszen annyi tej termelődik, amennyi inger éri a mellet, ha több inger éri a gyakori szoptatás miatt, akkor több is fog termelődni, ilyen egyszerű. A növekedési ugrásokon nem nagyon van ideje másra az anyukának a szoptatáson kívül, azt tanácsolnám, hogy ne is akarjon mást csinálni, fogja fel úgy ez egy pihenőnap és nincs más dolga „csak” szoptatni. Ha megoldható, akár ágyban is maradhat egész nap a babával. Természetesen az anyuka is egyen, igyon eleget ilyenkor. Lehet próbálkozni a tejserkentő teákkal, malátás italokkal, homeopátiás bogyókkal is, de a legfontosabb a pihenés, a sok folyadék, és a megfelelő táplálék.

altTehát a szoptatások korlátozása akár számban, akár időben gátolhatja a tejtermelés mechanizmusainak működését. Ha a baba igény szerint szophat, megfelelő mennyiségű visszajelzést tud adni a mellnek az igényelt tej mennyiségét illetően. Ha csak bizonyos időközönként kerül mellre, akkor nem biztos, hogy a tejtermelés követni tudja az igényeit. A növekedési ugrások idején ez különösen kritikus lehet. Ha a kisbaba csak meghatározott időpontokban szophat, a tejmennyiség ilyenkor nem tudja követni a szükségletet, hiszen nem éri több inger a mellet. A kisbaba elégedetlen lehet, a gyarapodás megtorpanhat. Ez egyben magyarázat arra a gyakran tapasztalt jelenségre is, hogy az időre szoptató édesanyák általában ezeket az életkorokat szokták megjelölni, mint amikor „elkezdett apadni” a tejük.

A lényeg tehát, hogy ha (hosszan) szoptatni szeretnénk, akkor bízzunk magunkban és a babánkban. Ne az óránkat figyeljük, hanem a baba jelzését, növekedési ugrásnál pedig különösen. Tápszeres táplálás esetén beszéljünk a gyerekorvosunkkal és emeljük meg a baba adagját ezekben az életkorokban.

 Irodalom: Szoptatás Portál - Schneiderné Diószegi Eszter - Az igény szerinti szoptatás

Kapcsolódó cikkek: