Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Igény szerinti hozzátáplálás (BLW) PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csányi Nikolett   

altA szakemberek egyetértenek abban világszerte, hogy a csecsemő számára az a legoptimálisabb, ha fél éves koráig anyatejet kap, vagy ennek hiányában anyatejpótló tápszert. Amikor a baba betölti a fél éves kort, akkor jön el a hozzátáplálás megkezdésének ideje, azaz amikor a baba elkezd ismerkedni a különböző ízekkel.

Hazánkban hagyományosan pépekkel, gyümölcslevekkel kezdjük a hozzátáplálást, viszont világszerte egyre népszerűbb egy másik módszer, a BLW. Mi is ez?

A BLW egy betűszó, az angol baby-led weaning rövidítése. A szókapcsolatot igény szerinti hozzátáplálásnak fordíthatjuk. A módszer lényege az, hogy a babát megkínáljuk többféle, darabos étellel, a baba pedig kedvére kóstolgathat, eszegethet, ismerkedhet az ízekkel. Az igény szerinti hozzátáplálásnál a hangsúly az ételek ízének, textúrájának, színének és illatának felfedezésén van. A baba diktálja a tempót az étkezésnél, ő dönti el, hogy melyik étellel foglalkozik.

altA hagyományos módszer, azaz a pürésített ételek szájba kanalazása helyett egy tányér vegyes ételt kínálnak, amiből választhat. Az igény szerint szoptatott csecsemők számára - akik saját maguk szabályozzák, hogy mennyi folyadékot és tápanyagot vesznek magukhoz azáltal, hogy az anya az ő jelzéseik alapján dönti el, milyen gyakori legyen, és mennyi ideig tartson egy-egy etetés - természetes átmenetet biztosít az ételekkel való ismerkedéshez az igény szerinti hozzátáplálás.
Általában igen jól fogadják, és nagyon ügyesek, amikor saját maguk irányíthatják a szilárd táplálékkal való ismerkedés folyamatát. Mivel a tej íze is változó az anya táplálkozásának megfelelően, a szoptatás felkészíti a babákat az új ízekre is.

Azért a BLW-nek is vannak szabályai, amik főként a baba biztonsága miatt fontos betartani: A BLW-zők nem csak a baba korát veszik alapul, amikor elkezdik a kóstoltatást, hanem a baba ”érettségét” tekintik mérvadónak.

Mikor érett egy baba a blw-zésre?

- Ha már viszonylag stabilan ül etetőszékben.
- Figyelmét felkeltik az ételek, nyúl értük, nyitja a száját.
- Önállóan be tudja tenni a falatkákat a szájába. (Nem szabad a felnőttnek a szájába adni semmit a babának. Ha önállóan még  nem képes arra, hogy a szájába tegye a falatot, akkor még nem érett a hozzátáplálásra.)

Hogyan is képzeljük el a BLW-t a gyakorlatban?

A puhára párolt zöldség falatokat, gyümölcs darabkákat a baba elé tálaljuk és ő, azt ami felkelti az érdeklődését megkóstolja, megeszi, csócsálgatja. A kóstolást két szoptatás között érdemes megejteni, hogy a baba kedvére ízlelgessen.

Ideális zöldségek, gyümölcsök a kezdéshez: alma(egyben héj nélkül), barack (szintén egyben meghámozva), párolt brokkoli, karfiol (rózsáira szedve), párolt répa, bármilyen főtt, párolt zöldség hasábokra vágva, párolt zöldbab egyben, stb. A babák az olyan ételekkel bánnak a legügyesebben, amelyeket jól meg tudnak fogni, például egy párolt répa. (Eleinte a babánál ez tényleg csak játékos ismerkedés lesz, de fokozatosan egyre többet fog enni, abból amit elérakunk és egyre kevesebb fog majd a földre kerülni.)

altA baba étkezése történhet akkor, amikor a család eszik, ő is ott ülhet a közös asztalnál és kóstolgathat. A megfelelő tápanyagellátás biztosítására vonatkozó általános elvek ennek a módszernek az alkalmazásakor is érvényesek. Ne adjunk a babának gyorsételeket, és olyanokat, melyek hozzáadott sót és cukrot, erős fűszereket tartalmaznak.

A BLW tulajdonképpen a baba természetes kíváncsiságára épít, amivel az felfedezi az új ízeket, valamint a szájába teszi a dolgokat. Érdemes ezt a fajta kóstoltatási módszert is bevenni a repertoárunkba, ha esetleg a kizárólagosságában nem is hiszünk. Azoknál a babáknál, akik nem szívesen fogadják a pépes ételt, mindenképpen érdemes próbát tenni a kissé darabosabb étellel.

A lényeg: a kóstolgatás ne legyen kényszer, hanem vidám és izgalmas kaland a babának és a mamának egyaránt! Jó felfedezést kívánunk!

(forrás: wikipédia)

 Kapcsolódó cikkek:

Kóstolgatás, hozzátáplálás

Hozzátálálási tippek