Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

12 pont a boldog gyerekkorért PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csányi Nikolett   

altMitől lesz egy gyerek vidám, független és önálló? Megpróbáltuk pontokba szedni a javaslatainkat. Természetesen a bölcsek köve nem lapul a zsebünkben, de azért érdemes elgondolkodni a javaslatainkon, mert néha a saját dolgunkat nehezítjük meg, ahelyett, hogy megkönnyítenénk azt…

1.Hagyd, hogy megismerje a világot!
Persze, hogy biztonságban szeretnéd tudni a csemetédet, de néha engedni is kell, hogy felfedezze a körülötte lévő világot. Egy-egy esés nem annyira frusztráló, mint a folyamatos tiltások, és aggodalmak.

2.Beszélj hozzá!
Mindent tudni szeretne, mindent meg akar ismerni, hiszen neki még minden új és izgalmas. Egy katicabogárról is hosszan lehet beszélgetni. (Az emberi hangot nem helyettesítik a zenélő játékok, táncoló zebrák, vagy számoló kutyusok...)

3. Ne kényszerítsd olyan szituációba, amihez még kicsi.

A kicsik úgy szerzik meg önbizalmuk alapjait, ha megismerik saját képességeiket. Ha olyan dolgokat vársz el tőle, amit még nem tud, akkor csak kudarcélmények érik. Így előfordulhat, hogy egy idő után bátortalan és visszahúzódó lesz.

4. Engedd önállóan cselekedni.
Amit már egyedül is meg tud csinálni, azt engedd is meg neki. A jól elvégzett feladat után sikerélménye lesz, önbizalma nő. Ne gondolj nagy dolgokra, egy egyéves tökéletesen boldog tud lenni attól, ha ő dobhatja be a szennyes kosárba a zokniját.
Van még egy nagy előnye, ha bevonod őt is a „felnőtt feladatokba”: a dackorszak is elviselhetőbb lesz, hiszen ennek a korszaknak a legtöbb konfliktusa abból fakad, hogy a kicsik önállóbbak szeretnének lenni.

alt5. Lehet koszos, maszatos is néha.
Nagyon cukik a magazinokban szereplő babák, de egy hús-vér gyerek nem ilyen. Nem kell rögtön kétségbeesni, ha kicsit összekoszolja magát. A világ megismerése kemény munka, és ennek a baba ruházata néha áldozatul esik.

6. Hozz egyszerű szabályokat!
Egyszerű és kevés szabály a nyugalom titka. Ne szabályozd túl a kicsi életét, csak olyan dolgokat tilts meg neki, amit tényleg fontosnak gondolsz, és ezeket vedd is nagyon komolyan. Minden esetben ragaszkodj a betartásukhoz.

7. Csak vidáman.
Bármi történik, gondolj arra, hogy vajon tényleg olyan nagy tragédia történt-e? A gyereknevelés egyik nagyon fontos kelléke a humor.

8. Néha mindenkinek lehet rossz kedve is azért…
Természetesen senki se szent és mindenkinek lehet rossz napja. Ezt nem kell szégyellni, vagy titkolni a kicsi előtt. Olyan szavakkal, hogy ő is megértse, mondd el, neki, hogy a mami most fáradt, szomorú, stb.

9. Ne aggódj!
Könnyű mondani, de akkor is. Csak lazán!

10. Sok puszi és ölelés.
Virginia Satir pszichoterapeuta szerint napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten tartáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz. Ne fukarkodj ezekkel! Ezek teszik igazán boldoggá, harmonikussá a kapcsolatotokat (és benneteket is).

alt11. Bízz benne.
Képzeld el, bármit szeretnél csinálni és valaki mindig ott áll mögötted és folyamatosan azt hajtogatja, hogy” jaj le ne ejtsd, jaj el ne ess, jaj ehhez még kicsi vagy, jaj ez veszélyes, jaj ezt úgysem tudod megcsinálni”… Szóval képzeld csak el! Milyen érzés?

12. Próbálj az ő fejével gondolkodni.
Egy gyerek kíváncsi és nem rossz. Egy gyerek ölelésre vágyik és nem elkényeztetett vagy zsarnokoskodó.
Ő csak szeretné megismerni a világot, segíts neki ebben!

Kapcsolódó cikkek:

Simogasd!

Szeretni kell, ennyi az egész

Pár szabály a szabályokról

Szabad mozgás - erőszakmentes nevelés

Lazíts, mami!