Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

A lassúság dícsérete PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csányi Nikolett   

altFelgyorsult világban élünk. Szerencsére ez a „gyors” életforma egyre több ember zavar, már mozgalom is szerveződött, ami ennek a veszélyeire, és a lassúság előnyeire hívja fel a figyelmet.

A nyolcvanas évek közepén Rómában  egy nemzetközi étteremlánc gyorséttermet akart nyitni, a helyi lakosok elemi felháborodásukban tüntetést szerveztek, és a résztvevők egy tál penne elhajításával tiltakoztak a hamburger és a sült krumpli – és az általuk megtestesített életforma – ellen. A gyorséttermi „fast food” vagy „junk food” ellenében így indult el Itáliából a „Slow Life, Slow Food”, magyarul „Élj lassan!” mozgalom.

A mozgalom sikere a környezetünkkel szemben támasztott valós pszichológiai igényeket is jelzi. Felgyorsult világunkban arra kényszerítenek bennünket, hogy mindent kapkodva csináljunk, és tárgyaink is egyre sebesebben avulnak (fizikailag vagy a divat változása által). De az embernek nem erre van szüksége!

A nagy rohanásban elfelejtettük, hogyan kell megállni, leülni egy kicsit, s már észre sem vesszük magunk körül a sok szép házat, az égen a felhőket, a kőburkolat mintázatát, vagy éppen azt, hogy a szomszéd lánya mennyire megnőtt. Lassítsunk, álljunk meg egymással beszélgetni, hallgassuk meg egymást.

A gyereknevelésbe is begyűrűzött ez a felgyorsultság. A szülők egyik szuper programról a másikra hurcolják csemetéiket. Járjunk baba-mama tornára hétfőn! Kedden megy babaangolra… Szerdán mehetünk esetleg jógára…  A jóhiszemű és jó szándékú szülők mindent megtesznek, hogy gyermekük mindenből a legjobbat kapja…Egyik különóra éri másikat szinte már csecsemőkorban is. A gyerekszobában egyik „fejlesztő” játék követi a másikat. (Arra most ki sem térnék, hogy egy számoló plüss kutyusnak szinte semmiféle fejlesztő hatása nincs…)
Valóban erre van szüksége egy babának?
Nos, szerintem nem… Azt természetesen nem vitatom, hogy szükség van megfelelő ingerekre egy gyereknek a fejlődéshez, de nem biztos, hogy az egy angolul számoló plüss játék, vagy heti öt foglakozás különböző fejlesztőközpontokban, esetleg játszóházakban.
Mi is lehet jó egy kicsi gyereknek? Ahogyan a felnőtteknek jót tesz a lelassulás és a kevesebb inger, egy gyereknek az szinte alapvető igénye.

altKevés, de jó minőségű játék
, ami teret ad a fantáziának. Nem kell túlságosan kidolgozott játékokat vásárolni, hiszen azokkal csak egyfélét, vagy még annyit sem, lehet játszani. A gyerekek fantáziájának szinte semmi teret sem adnak ezek a játékszerek.

Heti egy-két extra program bőven elég. (És lássuk be, amíg kicsi a baba, az is inkább a mamának fontos.) Ezeknél a programoknál is érdemes arra figyelni, hogy megfelelőek legyenek a kicsik fejlettségi szintjének. Például éneklős, mozgásos foglalkozások  bőven elegek ebben a korban.

Közös mesélés, meseolvasás. Már annyit írtunk a meseolvasás fontosságáról, hogy most nem fogjuk megismételni, de továbbra is ez az egyik legjobb közös program.

Töltsünk sok időt a szabadban, kiránduljunk. A friss levegő, a mozgás elengedhetetlen a fejlődéshez. Ha kertes házban lakunk, a kicsik legyenek sokat az udvaron. Ha nem akkor sokat menjünk játszótérre, sétálni. Hétvégén a legjobb közös program a kirándulás.
Nem azzal biztosítjuk a kicsik fejlődését, ha megvásároljuk nekik a legdrágább játékokat, hanem azzal, ha megteremtjük számukra a megfelelő feltételeket a nyugodt és békés játékidőhöz. Ha nem vesszük őket körül túl sok ingerrel (nem bömböl folyamatosan a tévé, nem ad ki hangot minden játék, stb.), akkor megláthatjuk, hogy milyen hosszan el tud szöszmötölni magában. És ez az önálló foglalatoskodás a saját tempójában az, amire leginkább szüksége van.

Vegyük észre, hogy felgyorsult élettempónk a kicsikre is hatással lehet, de ők még annyira e tudnak védekezni ellene, amennyire mi. Segítsünk nekik ebben, adjuk meg nekik a jogot a békés gyerekkorhoz…

Kapcsolódó cikkek:
Mi kell a babának?
Milyenek a jó játékok?
Játsszunk együtt!
Meselánc
Az unatkozó gyerek