Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

"Szabályozás" PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csányi Nikolett   

altAzt hiszem, nem kell senkit győzködni arról, hogy a szabályok, a keretek fontos részei az életünknek. Az sem kétséges, hogy bizonyos szabályokat a gyerekeknek is be kell tartaniuk, azaz ránk szülőkre vár az a nemes feladat, hogy megtanítsuk nekik ezeket. A gyerekek 2-5 éves koruk között kezdik megérteni, hogy mit jelent valamit tiszteletben tartani, mit jelent engedelmeskedni bizonyos szabályoknak.
Gondolom, azzal sem mondok újat, hogy a szabályok betartása és betartatása nem a legkönnyebb szülői feladatok egyike. Sok türelem és következetesség szükséges ahhoz, hogy megtanítsuk a kicsikkel az együttélés legfontosabb szabályait.

Hogyan lehetünk hatékonyak ebben?
Pár Pindur-tipp a szabályalkotáshoz:


altTaláljuk meg az egyensúlyt! – Döntsük el, hogy mik a legfontosabb szabályok, melyek betartásához mindenképpen ragaszkodunk. Ha minden apróságért rászólunk, akkor a gyerek elveszik a sok tiltás között.
Gondoljuk át, hogy mik azok, amikből nem engedünk. Pl.: tilos bántani másokat, tilos fájdalmat okozni, étkezés előtt kezet kell mosni, stb.
Ha a legfontosabbak dolgokat sikerül betartani a kicsikkel, akkor finomíthatunk a rendszeren tovább.

Ismerjük az életkori sajátosságokat! – Csak olyan viselkedést várjunk el a kicsiktől, amire életkoruknál fogva képesek. Egy két-három éves gyerektől ne kívánjuk, hogy egyedül rakjon rendet a szobájában, de azt igenis elvárhatjuk, hogy segítsen nekünk a játékok elpakolásában.

Legyünk egyszerűek! – A szabályok legyenek egyszerűek és egyértelműek. Magyarázzuk is el kellőképpen, hogy mit szeretnénk, de azért ne magyarázzuk túl.

Akarjuk ugyanazt! – Mi felnőttek egyezzünk meg, hogy milyen szabályokat szeretnénk betartatni, és mindketten ugyanazt várjuk el a gyerekektől.

Legyünk következetesek! – A szabályok legyenek mindig és mindenkire érvényesek, különben gyerekünk összezavarodik.

Ne alkudozzunk! – Lehetőleg ne ismételgessük ugyanazt százszor következmény nélkül, ha rászólunk a gyerekre, akkor vegyük mi is komolyan azt. Például, ha azt mondjuk a gyerekünknek, aki szórja a homokot a homokozóban, hogy ki kell jönnie, ha ezt nem hagyja abba, akkor két-három figyelmeztetés után valóban vegyük ki a homokozóból. Így a kicsik meg fogják tapasztalni, hogy súlya van a szavunknak, és megtanulják, hogy meddig mehetnek el, hol a határ.

Dicsérjük őket eleget! – Sok gyerek csak azért szegi meg a szabályokat, mert tudja, hogy ezzel reakciót vált ki a szülőből. A megfelelő viselkedést is dicsérjük meg, hogy ne a helytelen viselkedést használják arra, hogy felhívják magukra a figyelmet.

Ismétlés. – Ne feledjük, hogy egy-egy szabályt nem elég egyszer elmondani, többszöri ismétlés szükséges, hogy a kicsik is megtanulják. Legyünk türelmesek és emlékeztessük őket a megfelelő szabályokra.

Nem könnyű a dackorszak közepén még a szabályok betartására is ösztönözni a gyerekeket, de gondoljunk arra, hogy mostani erőfeszítéseink pár éven belül busásan megtérülnek. ha kiskoruktól arra próbáljuk őket nevelni, hogy betartsák a szabályokat, és ugyanakkor érzik, hogy szeretjük és tiszteljük a személyiségüket, akkor segítségükre vagyunk abban, hogy kibontakoztassák tehetségüket és egyéniségüket és felelősségteljes és önbizalommal teli felnőtt váljon belőlük.

Kapcsolódó írásaink:

Pár szabály a szabályokról

A szabályok betartása kötelező

Negatív körök