Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Versek és mondókák (kis Bence és társai) PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Burján Judit   

Ó, gondolod tán százat is tudok! És mindig az a két három mondóka vagy dalocska jut eszedbe, és már magad is unod. Rajta, keresgélj a könyvesboltokban! Nagyon sok kiadványban találhatsz verseket és mondókákat, amiket magad is ismerhetsz csak fel kell idézni. Érdemes utána nézni, újakat tanulni, hiszen te sem mindet az óvodában tanultad!

altNagyon sok öröm forrása lehet, a közös játék, mondókázás. Újszülöttként megismeri a hangodat, felkelti figyelmét és összeköti arcod látványát a hanggal. Mekkora öröm és új tapasztalat ez számára! Később gügyögésében minden nyelv artikulációs bázisa megtalálható. Érdekes torokhangok, foghangok és egyebek, mindent kipróbál, mire jön megerősítés, mely hangok felismerhetőek a többiek által is. Ó hát igen: mamama, papapa vagy dedede, ezt a többiek is ismételgetik! Sőt, szerintük értelme is van.

 Gyakoroljatok! A mondókák és versek megtanítják az anyanyelv ritmusát, hanglejtését, hangsúlyait és bővítik a szókincsét.

Hajrá apukák! Bátran! Ha csak akkor akartok beszélgetni a gyereketekkel, amikor már válaszol, akkor be kell érnetek azokkal a szavakkal, amiket anyától tanul! Hiszen először próbál megérteni titeket, majd utánozni, és szavakat is kell gyűjteni ahhoz, hogy megpróbáljon kommunikálni. Öröm felismerni egy-egy szót, amiről tudja az ember mikor, vagy melyik versből tanulta!

A magyar népi mondókák tárháza igen gazdag, verselése, ritmikája változatos, szókincse bő és nagyon sokat közülük lehet valamilyen játékkal, mozgással kísérni. A höcögtetőknek nevezett mondókákkal (pl Gyí paci, paripa; Hóc, hóc katona … stb) a térdünkön lovagoltathatjuk a kicsit,és ezzel egyensúly érzékét is próbára tesszük. A Hinta, palinta és a Zsip, zsup, kenderzsup mondokákra is kitalálhatunk valamilyen irányú (pl egyikkel jobbra-balra, a másikkal előre-hára) hintázást. Vigyázzunk, hogy ne ijedjen meg szegény gyerek a hirtelen, erős ingerektől! Először elég ha szöveg ritmusával ismerkedik, később szép lassan lehet eljutni a lendületes hintázásig, amit mindketten élveznek.

A Csip, csip csóka és egyéb mondókák az együttműködési készséget és a figyelmet is fejlesztik. Az altatók pedig megnyugtatják a babát és segítik az erős érzelmi kötődés kialakulását.

A versek már olyan szövegösszefüggéseket is tartalmaznak, amelyek a nyelvtani jelek és ragok megfejtésével lesznek érthetőek, így a nyelv szerkezetének elsajátítását is segítik.

A legfontosabb, hogy ne tanítani akarjuk, hanem élvezzük az együtt töltött perceket, mert ekkor még automatikus tanulásra van programozva és mindenkinek az a jó, ha ez minél tovább így marad!

Ha valamilyen fogyatékkal élő gyermekedet neveled, akkor főként ajánlom ezt a szívmelengető tevékenységet, mert apró reakciókból látni rögtön milyen jó is együtt lenni!