Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Mitől fél gyermekünk három éves kor előtt? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csányi Nikolett   

altKét jellegzetes félelem jellemzi ezt az időszakot, lássuk, hogy mik is ezek!
Csemeténk féléves kora körül kezd el gurulni, aztán kúszni, majd mászni. Az ölbevágyás már csak rossz közérzet esetén vagy stresszhelyzetben jelentkezik. De azért az nagyon fontos ebben a korban, hogy a baba lássa mamit. Mert szuper ugyan, hogy ő nagyon ügyes és teljesen egyedül el tudott jutni a tévéig a sarokba, de azért az úgy az igazi, ha a mami is ott van valahol a közelben. Ha nincs a látótérben az anya, azt egy hét-nyolc hónapos gyerek vészhelyzetként éli meg, felébred benne a vágy az anyja iránt és hangos sírással jelzi az elhagyatottságát.

Tehát ne aggódj, ha addig nyugodt, csendes kisbabád ebben az életkorban hangos sírással jelzi, ha kimész a szobából, ez teljesen normális.
Másfél-kétéves korban a gyerekek elkezdenek félni a sötéttől és az egyedül maradástól. Mi is a teendő ilyenkor?

  • Mindig nyugtassuk meg amikor felsír éjszaka. Amíg meg nem nyugszik ne hagyd magára!

  • Nincs értelme racionálisan elmagyarázni számára, hogy nincs mitől félnie.

  • Ne áltassuk azzal, hogy akkor is mellette fogunk ülni, amikor elaludt. Mondjuk meg nyíltan, hogy, amikor elalszik, akkor mi kimegyünk a másik szobába. Ugyanis ha újra felébred és mi nem ülünk mellette, ahogyan mondtuk, akkor azzal még bizonytalanabbá tesszük.

  • Rendkívüli helyzetekben engedjük meg neki, hogy átmenjen a másik szobába és odabújjon a szüleihez. Termesztésen beszéljük meg vele, azt is, hogy ez egy kivételes helyzet.alt

  • Lefekvéskor ne hagyjuk azonnal magára, üljünk még mellette egy kicsit, beszélgessünk, meséljünk.

  • Használhatunk éjszakai lámpát a gyerekszobában.

  • Figyeljünk arra, hogy ez a félelem ne okozzon zavart a kapcsolatunkban. Adjunk lehetőséget a gyereknek, hogy beszélhessen róla, esetleg meséljük el, hogy kicsi korunkban mi is féltünk. Ha úgy kezeljük ezt, mint valami szégyenletes dolgot, attól gyermekünk nem fog kevésbé félni, csak még el is titkolja előlünk.