Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

A csúnya beszédről PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csányi Nikolett   

altVerbális agresszió a káromkodás, a másokkal való, másokat sértő beszéd. Ennek gyökerei nagyon mélyen vannak. Bár a szavak elszállnak, a nyomában ott a keserűség. Mit tehetünk, ha gyermekünk csúnyán beszél?

Egészen kicsi gyerekek, gyakran még nem is értik azokat a szavakat, amiket kimondanak. Csak azt érzékelik, hogy ezzel felhívták magukra a figyelmet, feszültséget keltettek a környezetükben. Első lépésként próbáljuk meg figyelmen kívül hagyni az obszcén szavakat, hátha maguktól is abbamaradnak akkor, ha nem váltanak ki hatást…

 - Annyit várjunk el a gyermekünktől, amire magunk is képesek vagyunk. Ha kicsúszik a szánkon néha egy-egy csúnya szó, akkor azt többféle módon lehet kezelni:

A gyerekek is jelezhetik, és szólhatnak a szülőnek, ha csúnyán beszél

Lehet perselyt készíteni, és aki csúnyán beszél, az bedob valamennyi pénzt, a hónap végén az kapja a perselyben lévő összeget, aki a legkevesebbet beszélt csúnyán.

A csúnya szavak, minősítések elhangzása esetén szép szavakat is lehet mondani. „Bár az előbb nagyon haragudtam rád, és csúnyán beszéltem veled, de szeretlek, kérlek bocsáss meg a csúnya beszéd miatt!”

- Segítség, hogy az érzelmeit választékosan ki tudja fejezni. Ez a leghasznosabb út! Tréningezhetjük erre a gyermekünket is. Mutassunk példát ezzel kapcsolatban is: ha mi feszültek vagyunk, akkor annak adjunk hangot nyugodtan. „A mami most nagyon dühös, mert elment az orrunk előtt a busz és el fogunk késni.” De ha látjuk, hogy gyermekünk visel valamit rosszul, akkor neki is segíthetünk megfogalmazni az érzéseit.

- Néha ki kell ereszteni a gőzt, de egyensúlyt találni nem mindig egyszerű. Személyes példán keresztül tanítsuk meg a gyerekeinket arra, hogy a másik ember szóbeli bántalmazása sérülést okoz a másiknak. „ A mami nagyon szomorú lett attól, amit mondtál neki.”

- Ne a személyt, hanem a viselkedést szabályozzuk.„ elment az eszed?!” helyett „ amit csinálsz az veszélyes!”.

 - A gyerekeknek szüksége van szabályokra. A szabályok közt biztonságban érzi magát. Természetesen lesznek olyan helyzetek, mikor a kereteket a gyerekük ki akarja tágítani. A szülőknek közösen kell eldönteni, hogy mi az, ami megengedett, és mi nem.Azt is érdemes belevenni a szabályokba, hogy mi a következménye, ha megszegik, és ezt tudatosítani a gyerekben is.

Kapcsolódó cikkek:

Ha káromkodik a gyerek ...

Vadnak született! - az agresszióról

Agresszió a médiában

A segítő düh

Dicséret, jutalmazás, büntetés

Ha már büntetsz, akkor csináld jól