Tejbedara PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Mosolygó Mária   

altEgyszerű, gyorsan elkészíthető, és nincs gyerek, felnőtt, aki ne szeretné! Van, aki hígabban, van, aki sűrűbben kedveli. Adhatják anyukák gyors vacsoraként, vagy nagymamák, mert "olyan sovány ez a szegény gyerek"...


A tejbegríznek lelke van! Nem szabad "csak úgy" beleönteni egyszerre a darát! Kis sugárban adagoljuk! Gyakori hiba, hogy csak szórjuk a darát és még szinte fel sem forrt, máris beton-sűrűségű... Így a dara nyers marad, ami megterheli a gyomrot.

Hozzávalók:

1 adag (3 dl) elkészítéséhez szükséges:
3 dl tej
2 evőkanál (nem púpozott) búzadara
2 csapott káváskanál cukor

Elkészítés:

A tejet feltesszük főni, amikor forr apránként beleszórjuk a darát. Vigyázzunk, mert nagyon könnyen kifut. Ilyenkor, ha egy kanalat teszünk bele, akkor nem fut tovább.
Ha benne van a dara a tejben, akkor kevergetjük, a hőfokot pedig rögtön alacsonyra vesszük.
Lefedjük! Ez nagyon fontos, így puhulnak meg a dara szemek. 2 percig hagyjuk főni, majd ízesítjük, megkavarjuk és levesszük a tűzről.
20 percig fedő alatt pihentetjük!
Nagyon sokféleképpen tálalhatjuk: szórhatunk rá kakaót, vaníliás cukrot, fahéjat. Reszelhetünk bele citromhéjat (ezt még a pihentetés előtt).
Apríthatunk bele narancsot, körtét, almát, banánt vagy barackot -így már gyümölcsöt is evett a kicsi.

Pindur-tippek: 1 éves kor alatt (7-8 hótól) is adhatjuk egyszer-egyszer, ha babánkanak kicsi a súlya, nehezen hízik. Ebben az esetben tászerrel készítsük el a darát. Gyümölcsöt ugyanúgy tehetünk ebbe is.

3dl elkészítése ugyanolyan módszer szerint, mint a tejbendaránál CSAK  0,5 dl vízben elkészítjük a tápszert és 2,5 dl vízben főzzük meg a darát. Amikor a vizes dara kihült kb. 40 fokra, akkor kell hozzákeverni a tápszert. Fontos, hogy a tápszert soha ne forraljuk!

Érdekesség: Felnőtteknek lehet sűrűbbre és sósan készíteni. Kihülés után bepanírozzuk, olajban kisütjük és kész is a rántott tejbegríz! Természetesen ennek már semmi köze nincs a klasszikus tejbedarához.