Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Burján Judit gyógypedagógus PDF Nyomtatás E-mail

altTizenévesen, pályaválasztás idején, nem voltak elképzeléseim arról merre induljak, de abban biztos voltam, tanár nem akarok lenni. Így a középiskolát, anyukám nyomdokain, egészségügyi szakközépiskolában végeztem. Ott találkoztam azzal a tanárnővel, aki a mai napig a szakmai példaképem, ő volt az első és egyetlen tanár aki továbbtanulásra biztatott.

A középiskola elvégzése után a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola oligofrénpedagógia-logopédia szakpárjára jelentkeztem, első felvételim nem sikerült, így elmentem dolgozni egy (az akkori terminológia szerint) középsúlyos értelmi fogyatékosokat képző   Foglakoztató iskolába. A következő tanévben már az oligofrénpedagógia-szurdopedagógia szakpárt jelöltem meg és itt is végeztem. Harmadéves főiskolásként már részmunkaidőben dolgozhattam  a Heim Pál Gyermekkórház Foniátriai osztályán, ahol akkor a szakma legjobbjai dolgoztak együtt, így nem okozott nehézséget elvégezni a szurdologopédia speciálkollégiumot. Gyermekeim születéséig dolgoztam itt, majd családi vállalkozásunkban segítettem egy rövid ideig, később egy tanévet dolgoztam körzeti logopédusként, majd 1999 májusa óta dolgozom csecsemőotthonban. A  gyógypedagógia új szakterületként jelent meg személyemben a csecsemőotthonban. Nagyszerű feladat volt kialakítani a komplex korai fejlesztés rendszerét, segíteni az új kollégák szakmai munkáját és mindeközben megtalálni saját szakmai utamat.

Tizenöt év elteltével a gyerekvédelem szemléletének és szabályozásának változása(0-12 éves korú gyermekek nevelőszülői hálozatba történő helyezése), a gyógypedagógiát hatékonyan érintő oktatásügyi változások (korai fejlesztés csak a pedagógiai szakszolgálatok keretében működhet) szükségessé tette számomra a váltás. Szakszolgálati feladatot először szakértői bizottságnál kaptam, majd mivel visszahúzott a szívem a terápiás ellátásba, a rövid kitérő után korai terápiával foglalkozom, de most már, mint szakszolgálati munkatárs.

Mindeközben gyermekeim felnőttek, így újra neki fogtam a tanulásnak és jelenleg szakvizsga képzésben veszek részt a BME Műszaki Pedagógiai Tanszékén.