Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Szakirodalom

Nagyon sok értékes könyv lát napvilágot manapság, de sajnos sok, nagyon igényes kivitelű, drága, szakmai anyagát tekintve azonban kevésbé magas színvonalú kiadvány is  megjelenik a könyvesboltokban. Saját ízlésünk szerint ajánlunk egyet-egyet minden hónapban mamáknak és babáknak, nem feledkezve meg a régebben megjelent, de értékállónak bizonyult művekről sem, melyek antikváriumban, vagy az internetes könyvesboltokban még fellelhetőek.Tárnok Zsanett: Szülőnek lenni jó! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Zentai Edit Rita   

altA Mindennapi Pszichológia című folyóirat sokunknak lehet ismerős. A havonta megjelenő lapszámok mellett új kezdeményezés a tematikus Kiskönyvtár sorozat, a Pszichológus a családban. Az első kötet honlapunk témájához is illeszkedik.

A könyv szerzője gyakorlott, képzett szakember, a klinikumban és a felsőoktatásban egyaránt dolgozik, szakavatottan és közérthetően fogalmazza meg a szülőket nyomasztó kérdésekre a válaszokat. A témákat az életkorok szerint csoportosítja a szerző, a könyv nagyobbik fele szól a csecsemőkkel (0-1 év), a kisgyermekekkel (1-3 év) és az óvodásokkal (3-6 év) kapcsolatos témákról. És mert minden kisgyermek megnő egyszer, a későbbiekben is hasznos lehet ez a könyvecske a szülők számára, amikor gyermekük kisiskolás, kiskamasz, majd serdülő lesz.

Bővebben...
 
Vicki Iovine: Barátnőim az anyaság első évéről PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Zentai Edit Rita   

Park Kiadó 2011

altA nők pszichés egyensúlya szempontjából óriási jelentőséggel bírnak a barátnők. Érzelmi támaszt adnak, jó elméleti és gyakorlati tanácsokkal szolgálnak minden fontos ügyben, és akkor is felbecsülhetetlenek, ha figyelmes hallgatóságra van szükségünk ahhoz, hogy saját magunkban rendet tegyünk. Ilyen – barátnősen közvetlen – az a könyv, amelyet most ajánlok.

A szerzőnek van sajátélménye bőven, hiszen négy gyermek édesanyja. És van jó adag humorérzéke, valamint az a csodálatos képessége, hogy képes nézőpontot váltani. Mindennapi taposómalmunkra más szemszögből rálátni, egyéni nyűgünkben a humoros részt megtalálni nagyon nehéz. Erre inspirál ez a szórakoztató, de praktikus ismereteket is nyújtó könyv. Arra bíztat mindenkit, hogy legyen elég bátor saját magát (is) választani: akkor tudjuk jól gondját viselni valakinek, ha saját magunkról is megfelelően gondoskodunk.

Bővebben...
 
Julian Orenstein: 365 ötlet kezdő szülőknek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Zentai Edit Rita   

altA szerző korábbi kötetét már ajánlottuk oldalunkon. A sírással mint kiemelt jelzéssel foglalkozik a címe szerint, de sok más témában is eligazítja az olvasót. Jelen kötet általánosabb címének jobban megfelel a tartalom is. A szoptatás, a hozzátáplálás, a fejlődés lépései és ugrásai, valamint a gondozással kapcsolatos praktikus tanácsok éppen úgy megjelennek a lapokon, mint a kismamának szóló bíztató szavak.

A piktogramokból álló tartalomjegyzék bizonyos szempontból segíti a tájékozódást: az orvosi témákat egyértelműen azonosítja az orvosi táska, az ajánlott gyerekdalokat a violinkulcs. Az éneklés, a ringatás fontosságát nem győzzük eléggé hangsúlyozni, ebben a témában több cikk is található oldalunkon, de ez a könyv nem optimális a repertoárunk frissítéséhez. Nem is ez a feladata elsősorban: a kaleidoszkóp-szerűen színes tartalom – amelyben egy-egy téma többször is felbukkan – alkalmas arra, hogy megnyugtassa a kezdő és tapasztalatlan kismamát és kispapát, hogy a gyermeknevelés nem katasztrófák sorozata.

Bővebben...
 
365 ötlet, miként nyugtassuk meg síró gyermekünket PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Zentai Edit Rita   

hogyanOrenstein doktor tanácsadó kötete 1998-ban jelent meg Amerikában. Tulajdonképpen családi vállalkozás a mű: ő maga gyermekorvosként és apaként, felesége csecsemőosztályon dolgozó nővérként és anyaként, közös gyermekeik pedig „élményként” járultak hozzá a könyv megírásához.

A sírás kitűnően használható eszköze a kisbabáknak: azonnali cselekvésre sarkallják vele gondozójukat. A baj csak az, hogy eleinte minden édesanya bizonytalan abban, jól értelmezi-e gyermeke jelzését, megfelelő lesz-e a reakciója, nem taszítja-e még mélyebb kétségbeesésbe gyermekét, ha nem szünteti meg azonnal a sírás okát. Jó hírünk, hogy minden odafigyelő kismama és kispapa, majd a családtagok is megtanulják értelmezni a baba sírás formájában jelentkező kommunikációját. És persze a kisbabák egyszer csak megnőnek és beszélni is fognak, elmondják, mi okozza fájdalmukat, félelmüket, elkeseredésüket.

Bővebben...
 
A szoptatás női művészete - Kézikönyv édesanyáknak PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csányi Nikolett   

La Leche Liga Magyarország 2013

altSoha lelkesebben nem láttam könyvajánló írásához! Saját élmény is van bőven, január óta szoptatom a kislányomat, ezért is vártam nagy izgalommal a könyvet. Még el is terveztem, amikor megrendeltem, hogy most használom én, aztán 20-30 év múlva amikor aktuális lesz, akkor majd a lányom megörökli tőlem.

Miért is tartom roppant fontosnak a könyv megjelenését a saját érdeklődésemen túl? Számomra (eddig) nem okozott gondot a szoptatás, viszont ami gondot okozott: a sok egymásnak ellentmondó információ… Ismerősök, barátok, egészségügyben dolgozó szakemberek nyilvánvaló segítő szándékkal egyik tanácsot a másik után adják. Például, hogy fejni kell, hogy szabályos időközönként kell szoptatni, hogy igyon vizet a baba, és még sorolhatnám a sok fél információt, amiket hall egy frissen szült nő ezzel kapcsolatban és amik nem mindig felelnek meg a valóságnak. És ezekkel a fél információkkal az a baj, hogy a szoptatás kimenetelét befolyásolhatják, illetve lényegesen bonyolulttá tudják tenni a világ legegyszerűbb és legmagátólérthetőbb dolgát.

Nagy szükség van tehát korszerű szakirodalomra a témában! Amúgy is meggyőződésem, hogy azzal tudunk a legtöbbet tenni a sikeres szoptatásért, ha kellően tájékozottak vagyunk a témában.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 5