Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Az érintés hatalma PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csányi Nikolett   

Nyitrai Erika: Az érintés hatalma

Kulcslyuk Kiadó 2011

altA könyv előszavában Bagdy Emőke neves pszichológus ajánlja a művet elolvasásra:  „Érintésszegény, a fizikai kontaktusokat átszexualizáló, eldologiasodott kapcsolati világban élünk. Vesztesek vagyunk, ha ezt így tovább hagyjuk, és simogatás helyett az ütés irányába torzulnak mozdulataink. Az érzelmi veszteségek dühét a simogatás, érintés gyöngédségébe kell visszavezetnünk, a lelki szelídítés és érzelmi táplálás eme alapvető eszközét vissza kell helyeznünk az őt megillető helyre.

Ezt kezdeményezi és szolgálja ez a könyv, melyből egyaránt épülhet a jövendő kismama, a magzatát hordozó anya, a születés csodáját tudatosan is tökéletesítő szülő, … édesanya és édesapa, az érzelmi intelligenciát gazdagítani kívánó bölcsődei, óvodai nevelő, a felnövekedő fiatal, sőt a gyermekét párkapcsolati intim életre felkészíteni kívánó felnőtt szülő, aki maga is okulhat, mit tehet még saját életminősége javításához érintéskultúrájának gazdagítása útján.”

Egy ilyen sokrétű, mindenre kiterjedő ajánlás után, kíváncsian vettük kezünkbe Nyitrai Erika könyvét.

A szerző végigvezeti az olvasót a különböző életszakaszokon, melyeket az érintés aspektusából vizsgál. Megtudhatjuk, hogy a különböző életszakaszokban, miért is fontos az érintés. (Mert fontos, azt nem tagadhatjuk, hiszen különböző vizsgálatok, még az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatásait is igazolták.)

Nyitrai Erika szerint, az érintésnek minden életkorban, minden helyzetben más a jelentősége. Mást jelent a méhben fejlődő magzatnak, mást a csecsemőnek, mást egy kisgyermeknek, mást egy felnőttnek, vagy egy idős embernek.

Az első fejezet a várandósság és vajúdás „érintéstörténeteit” ismerteti meg az olvasóval. A kíváncsi olvasó megtudhatja, hogy ezek a korai kontaktus-élmények, ez a korai kommunikáció milyen hatással vannak a magzatra.

A születést, a vajúdást is egy teljesen szokatlan aspektusból ismerhetjük meg. A szerző szerint a születés, tulajdonképpen nem más, mint egy vitalizáló masszázs a babák számára, és egyben felkészíti őket a kinti világra.

Külön fejezetet szentel a könyv a hordozásnak, a pólyázásnak, a ringatásnak, a szoptatásnak és az alvásnak. 
Nagyon érdekes a könyvnek az a fejezete, ami a koraszülött babákkal foglakozik, azaz, hogy őket miben segítheti a megfelelő testi kontaktus, az érintés.

Egy külön fejezet szól a kötődésről, amiben laikusok számára is érhető és élvezhető módon ír a szerző a különböző kötődési típusokról, és azok jellemzőiről.

Olvashatunk arról is, hogy jelenlegi kultúránkban mikor kezdünk el leszokni, és mikor kezdjük el leszoktatni gyermekeinket is az érintésről, a testi kontaktusról.

Miért félünk az érintéstől? Erre keresi és fogalmazza meg - roppant élvezhető és élvezetes stílusban - a saját válaszát a szerző.
Az érintés párkapcsolatban betöltött szerepéről is sokat megtudhatunk a könyvből.

A szerző nem felejtkezik el az erősebbik nemről sem. Olvashatunk arról, hogy az apák, hogyan erősíthetik kötődésüket gyermekükkel, az érintés segítségével, vagy akár arról is, hogy miért félnek az érintéstől a férfiak…

Reméljük ezzel a pár sorral sikerült kedvet csinálnunk néhányatoknak a könyv elolvasásához! Csak nyerhettek vele! Segít egy kicsit utdatosabban szeretni, és többet adhatunk szeretteinknek már akkor is, ha csak néhány tanácsát fogadjuk meg.

alt